Zupa pomidorowa z chili
  • 35 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • pomidory z puszki - 400 gramów
  • Rosół z kury Knorr - 1 sztuka
  • mleko kokosowe - 200 mililitrów
  • bulion warzywny - 300 mililitrów
  • cebula nieduża - 1 sztuka
  • ząbek czosnku - 2 sztuki
  • Świeży imbir posiekany - 0.5 łyżeczek
  • papryczka chilli - 0.25 sztuk
  • świeża kolendra - 1 pęczek
  • łodyga trawy cytrynowej - 1 sztuka
  • jogurt naturalny - 4 łyżki
  • oliwa z oliwek - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę, czosnek oraz papryczkę chilli pokrój w drobną kostkę, następnie przesmaż w garnku na rozgrzanej oliwie. Dodaj imbir.
  2. Do garnka wlej bulion, dodaj pomidory oraz kokosowe mleko.
  3. Całość zagotuj, dodaj kostkę Knorr, trawę cytrynową, następnie zmniejsz ogień i gotuj 10 minut.
  4. Gotową zupę dopraw pokrojoną kolendrą, udekoruj łyżką jogurtu i podawaj.