Zupa pomidorowa z majonezem
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • pulpa pomidorowa - 500 mililitrów
  • cebula - 1 sztuka
  • liść laurowy - 1 sztuka
  • cukier - 1 łyżka
  • majonez - 5 łyżek
  • natka pietruszki - 1 pęczek
  • Bulionetka drobiowa Knorr - 1 litr
  • Delikat przyprawa w  płynie Knorr - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Sparzone pomidory obieramy i przekrawamy na połówki. Wkładamy do garnka i zalewamy bulionem do ich przykrycia. Dusimy na małym ogniu około 15 minut, a następnie lekko solimy i miksujemy blenderem na gładką konsystencję (można je przetrzeć przez sitko, ale dla mnie to zbyteczny trud).
  2. Dodajemy pokrojoną w półplasterki cebulę, liście laurowe i cukier. Całość doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień. Gotujemy jeszcze ok. 10 minut.
  3. Lekko przestudzamy. Majonez mieszamy ze szklanką cieplej zupy i powoli dodajemy do garnka cały czas mieszając. Doprawiamy do smaku i podgrzewamy ciągle mieszając. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką. Smacznego!