Zupa pomidorowa z makaronem
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • Rosół z kury Knorr - 1 sztuka
  • pomidory - 8 sztuk
  • gałązka selerowa - 1 sztuka
  • cebula - 1 sztuka
  • drobny makaron np. gwiazdki - 80 gramów
  • ząbek czosnku - 1 sztuka
  • Tymianek z Polski Knorr - 1 szczypta
  • Liść laurowy z Turcji Knorr - 1 sztuka
  • posiekana natka pietruszki - 2 łyżki
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 szczypta
  • oliwa z oliwek - 5 łyżek
  • sól do smaku
  • woda - 1.5 litrów

Sposób przygotowania:

  1. Rozpuść kostkę Rosołu z kury Knorr w 1,5 litrze gotującej wody.
  2. Włóż pomidory na 2 minuty do gorącej, posolonej wody. Następnie zdejmij z nich skórę, pokrój w ćwiartki i usuń pestki.
  3. Umyj selera i pokrój go w patyki o wysokości około 4 centymetrów. Obierz i drobno posiekaj cebulę.
  4. Podsmaż na oliwie z oliwek: selera, pomidory, cebulę oraz czosnek przez około 3 minuty.
  5. Dodaj bulion i zioła, po czym gotuj na średnim ogniu około 10 minut.
  6. Dodaj makaron, przykryj garnek i gotuj jeszcze 7 minut. Przypraw pieprzem oraz solą do smaku (jeśli uznasz to za konieczne). Podawaj zupę gorącą, posypaną siekaną natką.