Zupa pomidorowa z nutą pomarańczy
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • Bulion cielęcy Knorr - 2 sztuki
  • marchew - 1 sztuka
  • pomidory - 0.5 kilogramów
  • łodyga selera naciowego - 1 sztuka
  • cebula - 1 sztuka
  • ząbek czosnku - 2 sztuki
  • świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy - 1 łyżka
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 szczypta
  • Tymianek z Polski Knorr - 1 szczypta
  • cukier - 0.5 łyżeczek
  • kwaśna śmietana 18% - 0.3 szklanek
  • posiekana natka pietruszki - 2 łyżki
  • oliwa z oliwek - 2 łyżki
  • woda - 1 litr

Sposób przygotowania:

  1. Rozpuść 2 kostki Bulionu cielęcego Knorr w 1 litrze wody. Następnie obierz marchew i pokrój ją w kostkę. Dodaj do bulionu i gotuj przez 5 minut.
  2. Świeże pomidory sparz wrzątkiem, przelej zimną wodą i usuń z nich skórkę. Następnie pokrój je w dużą kostkę.
  3. Pokrój w kostkę również seler naciowy oraz cebulę, a czosnek drobno posiekaj. Rozgrzej w garnku oliwę i podsmaż cebulę i seler.
  4. Dodaj czosnek, pomidory i sok z pomarańczy. Dopraw całość pieprzem oraz tymiankiem i smaż na dużym ogniu przez 10 minut.
  5. Dodaj bulion z marchewką i gotuj wszystko przez kolejne 10 minut.
  6. Na koniec ostrożnie połącz zupę ze śmietaną, a następnie dopraw cukrem. Przelej gotową zupę do miseczek i posyp natką pietruszki. Podawaj.