Zupa pomidorowa z nutą pomarańczy

26


Łatwe


60 min.


4 os.

Składniki
Rosół wołowy Knorr2 sztuki
marchew1 sztuka
pomidory0.5 kilogramów
łodyga selera naciowego1 sztuka
cebula1 sztuka
ząbek czosnku2 sztuki
świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy1 łyżka
pieprz czarny mielony1 szczypta
tymianek suszony1 szczypta
cukier0.5 łyżeczek
kwaśna śmietana 18%0.3 szklanek
posiekana natka pietruszki2 łyżki
oliwa z oliwek2 łyżki
woda1 litr
Przygotowanie
Krok 1
Rozpuść 2 kostki rosołowo wołowe Knorr w 1 litrze wody. Następnie obierz marchew i pokrój ją w kostkę. Dodaj do bulionu i gotuj przez 5 minut.
Krok 2
Świeże pomidory sparz wrzątkiem, przelej zimną wodą i usuń z nich skórkę. Następnie pokrój je w dużą kostkę.
Krok 3
Pokrój w kostkę również seler naciowy oraz cebulę, a czosnek drobno posiekaj. Rozgrzej w garnku oliwę i podsmaż cebulę i seler.
Krok 4
Dodaj czosnek, pomidory i sok z pomarańczy. Dopraw całość pieprzem oraz tymiankiem i smaż na dużym ogniu przez 10 minut.
Krok 5
Dodaj bulion z marchewką i gotuj wszystko przez kolejne 10 minut.
Krok 6
Na koniec ostrożnie połącz zupę ze śmietaną, a następnie dopraw cukrem. Przelej gotową zupę do miseczek i posyp natką pietruszki. Podawaj.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl