Zupa reńska

Składniki:

  • Rosół drobiowo-wołowy Knorr - 600 mililitrów
  • ziemniaki - 4 sztuki
  • liść laurowy - 2 sztuki
  • pieprz
  • sól
  • gałka muszkatołowa
  • szalotki - 2 sztuki
  • masło - 2 łyżki
  • suszony tymianek - 0.5 łyżeczek
  • czosnek ząbek - 1 sztuka
  • fasola szparagowa - 400 gramów
  • cząber - 0.5 łyżeczek
  • creme fraiche - 2 łyżki
  • bekon w plasterkach - 100 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Oczyszczoną fasolkę pokrój ukośnie w kawałki 2 cm.
  2. Pokrój w kostkę: ziemniaki, szalotki i czosnek.
  3. Podsmaż szalotki na maśle. Do nich dodaj czosnek, ziemniaki, fasolkę i wywar Bulion Knorr.
  4. Dodaj śmietany i zapraw.
  5. Następnie dorzuć cząber, tymianek i liść laurowy. Wszystko gotuj pod przykryciem około 20 minut na nie dużym ogniu.
  6. Podsmaż bekon bez tłuszczu.
  7. Cr?me fraîche dodaj do zupy doprawiając solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Podawaj z plastrami bekonu.