Zupa ryżowa
  • 40 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • filet z flądry - 50 dekagramów
  • Bulionetka drobiowa Knorr
  • łodygi selera naciowego - 1 sztuka
  • dymki - 2 sztuki
  • kapusta kiszona - 1 łyżka
  • ząbki czosnku - 3 sztuki
  • papryczki chili - 4 sztuki
  • ryż jaśminowy - 3 szklanki
  • woda - 4 szklanki
  • ocet owocowy - 0.5 szklanek
  • sos rybny - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Papryczki zalej octem i odstaw na co najmniej kilka godzin do lodówki.
  2. Czosnek posiekaj, po czym podsmaż. Gdy zbrązowieje, zdejmij go z ognia. Posiekaj kapustę kiszoną.
  3. Przygotuj wywar z Bulionetki domowej drobiowej Knorr i wody.
  4. Do garnka wlej bulion, dodaj ryż oraz kapustę, następnie dopraw do smaku pieprzem i solą (jeśli zachodzi taka potrzeba). Gotuj przez 10 minut na małym ogniu.
  5. Włóż ryby i gotuj kolejne 10 minut – do momentu, gdy filety zmienią kolor. Dodaj seler, dymki i sos rybny. Przed podaniem posyp zupę smażonym czosnkiem oraz świeżą kolendrą i przypraw przygotowanym wcześniej octem chili.