Zupa selerowa z ryżem
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • masło - 2 łyżki
  • oliwa - 2 łyżki
  • seler naciowy łodygi - 12 sztuk
  • posiekana natka pietruszki - 2 łyżki
  • liść laurowy - 1 sztuka
  • ryż - 250 gramów
  • tarty parmezan - 4 łyżki
  • Bulion na włoszczyźnie Knorr - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Łodygi selera drobno siekamy.
  2. W garnku rozgrzewamy łyżkę masła i oliwę.
  3. Dodajemy seler, liść laurowy i posiekaną natkę.
  4. Podsmażamy 10 minut aż zmiękną.
  5. Dodajemy 1,5l wody i Bulion na włoszczyźnie Knorr.
  6. Doprowadzamy do wrzenia, gotujemy 15 minut.
  7. Dodajemy ryż, gotujemy do miękkości. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  8. Dodajemy pozostałą łyżkę masła. Podajemy posypaną parmezanem.