Zupa serowa z selerem naciowym

2


Średnie


60 min.


4 os.

Składniki
połówka kurczaka1 kilogram
marchewka1 sztuka
por1 sztuka
łodyga selera naciowego2 sztuki
średniej wielkości cebula1 sztuka
seler1 sztuka
pietruszka1 sztuka
Fix Spaghetti 4 sery z brokułami Knorr1 opakowanie
ser pleśniowy100 gramów
śmietana100 mililitrów
piwo (najlepiej ciemne)200 mililitrów
Gałka muszkatołowa z Indonezji Knorr1 szczypta
pieprz biały2 sztuki
Liść laurowy z Turcji Knorr2 sztuki
Ziele angielskie z Meksyku Knorr2 sztuki
orzechy włoskie10 gramów
Przygotowanie
Krok 1
Umyj i obierz warzywa, zalej je, wraz z porcją rosołową z kurczaka, jednym litrem zimnej wody. Następnie doprowadź do wrzenia.
Krok 2
Do powstałego wywaru dodaj szklankę piwa i jedną lub dwie torebki Fix Spaghetti 4 sery z brokułami Knorr (w zależności od ilości bulionu), całość gotuj chwilę na ogniu. Dopraw szczyptą gałki muszkatołowej i zabiel śmietaną.
Krok 3
Pokrój łodygi selera i ser pleśniowy w kostkę. Podsmaż selera na patelni tak, aby się zeszklił.
Krok 4
Nalej zupę do talerza, na środek nałóż seler i ser pleśniowy oraz kilka kawałków skruszonych orzechów włoskich. Rada: Dodając piwo wzbogacisz smak zupy. Piwo gotując się w zupie pozbędzie się alkoholu, a pozostawi jedynie swój aromat.
Krok 5
Zbierz powstałą pianę, dodaj przyprawy (ziele angielskie, liść laurowy oraz pieprz) i ugotuj wywar, następnie przecedź go.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl