Zupa serowa z selerem naciowym

Składniki:

  • połówka kurczaka - 1 kilogram
  • marchewka - 1 sztuka
  • por - 1 sztuka
  • łodyga selera naciowego - 2 sztuki
  • średniej wielkości cebula - 1 sztuka
  • seler - 1 sztuka
  • pietruszka - 1 sztuka
  • Fix Spaghetti 4 sery z brokułami Knorr - 1 opakowanie
  • ser pleśniowy - 100 gramów
  • śmietana - 100 mililitrów
  • piwo (najlepiej ciemne) - 200 mililitrów
  • Gałka muszkatołowa z Indonezji Knorr - 1 szczypta
  • pieprz biały - 2 sztuki
  • Liść laurowy z Turcji Knorr - 2 sztuki
  • Ziele angielskie z Meksyku Knorr - 2 sztuki
  • orzechy włoskie - 10 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Umyj i obierz warzywa, zalej je, wraz z porcją rosołową z kurczaka, jednym litrem zimnej wody. Następnie doprowadź do wrzenia.
  2. Do powstałego wywaru dodaj szklankę piwa i jedną lub dwie torebki Fix Spaghetti 4 sery z brokułami Knorr (w zależności od ilości bulionu), całość gotuj chwilę na ogniu. Dopraw szczyptą gałki muszkatołowej i zabiel śmietaną.
  3. Pokrój łodygi selera i ser pleśniowy w kostkę. Podsmaż selera na patelni tak, aby się zeszklił.
  4. Nalej zupę do talerza, na środek nałóż seler i ser pleśniowy oraz kilka kawałków skruszonych orzechów włoskich. Rada: Dodając piwo wzbogacisz smak zupy. Piwo gotując się w zupie pozbędzie się alkoholu, a pozostawi jedynie swój aromat.
  5. Zbierz powstałą pianę, dodaj przyprawy (ziele angielskie, liść laurowy oraz pieprz) i ugotuj wywar, następnie przecedź go.