Zupa soczewicowa
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • soczewica - 200 gramów
  • marchewki - 200 gramów
  • ząbek czosnku - 2 sztuki
  • jogurt grecki - 4 łyżki
  • Bulion na włoszczyźnie Knorr - 2 sztuki
  • Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny - 3 łyżki
  • papryczka chili - 1 sztuka
  • kurkuma - 1 łyżka
  • curry do smaku
  • cebula - 2 sztuki

Sposób przygotowania:

  1. Marchewkę (3 sztuki) i cebulę umyj, obierz i posiekaj. Warzywa te przełóż do wysokiego garnka i smaż na oliwie.
  2. Gdy warzywa zaczną się zarumieniać dodaj czosnek, kurkumę, curry.
  3. Do garnka wlej 4 szklanki wody a następnie dodaj kostkę warzywną Knorr.
  4. Gdy warzywa będą miękkie całość zblenduj.
  5. Soczewicę dokładnie opłucz, marchewkę obierz i pokrój w kostkę, a papryczkę chilli drobno posiekaj. Przełóż na patelnię wysmarowaną oliwą i podlej odrobiną wody. Duś na małym ogniu.
  6. W momencie gdy warzywa zmiękną przełóż do zmiksowanej zupy i wymieszaj. Podgotuj jeszcze ok. 5 minut. Gotową zupę podawaj udekorowaną kleksem z jogurtu greckiego.