Zupa soczewicowa

30


Łatwe


30 min.


4 os.

Składniki
soczewica200 gramów
marchewki200 gramów
ząbek czosnku2 sztuki
jogurt grecki4 łyżki
Bulion na włoszczyźnie Knorr2 sztuki
Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny3 łyżki
papryczka chili1 sztuka
kurkuma1 łyżka
curry do smaku
cebula2 sztuki
Przygotowanie
Krok 1
Marchewkę (3 sztuki) i cebulę umyj, obierz i posiekaj. Warzywa te przełóż do wysokiego garnka i smaż na oliwie.
Krok 2
Gdy warzywa zaczną się zarumieniać dodaj czosnek, kurkumę, curry.
Krok 3
Do garnka wlej 4 szklanki wody a następnie dodaj kostkę warzywną Knorr.
Krok 4
Gdy warzywa będą miękkie całość zblenduj.
Krok 5
Soczewicę dokładnie opłucz, marchewkę obierz i pokrój w kostkę, a papryczkę chilli drobno posiekaj. Przełóż na patelnię wysmarowaną oliwą i podlej odrobiną wody. Duś na małym ogniu.
Krok 6
W momencie gdy warzywa zmiękną przełóż do zmiksowanej zupy i wymieszaj. Podgotuj jeszcze ok. 5 minut. Gotową zupę podawaj udekorowaną kleksem z jogurtu greckiego.
Autor: Dodietetyka.pl, mgr Katarzyna DiuwePrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl