Zupa szczawiowa
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • woda - 1.5 litrów
  • Rosół z kury Knorr - 1 sztuka
  • słoik szczawiu - 2 sztuki
  • ser żółty - 15 dekagramów
  • tarty chrzan - 4 dekagramy
  • śmietana - 0.5 szklanek
  • mąka pszenna - 1 łyżka
  • jajka gotowane na twardo - 2 sztuki
  • masło
  • cukier
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Z wody i kostki Rosół z kury Knorr przygotuj wywar.
  2. Dodaj szczaw do wywaru razem z żółtym serem i chrzanem.
  3. Połowę śmietany wymieszaj z mąką. Dodaj do wywaru.
  4. Gotuj 10 minut, dopraw do smaku masłem, pieprzem i solą, jeśli uznasz, że jest to konieczne. Na końcu dodaj resztę śmietany.
  5. Jajka pokrój na ćwiartki, rozłóż do talerzy i zalej zupą szczawiową.