Zupa szparagowo - szpinakowa

1


Łatwe


60 min.


3 os.

Składniki
sól3 szczypty
cukier3 szczypty
Bulion cielęcy Knorr1 sztuka
Bulionetka drobiowa Knorr1 sztuka
masło1 łyżka
szparagi zielone - dolne części pędów500 gramów
szpinak świeży, młode liście 2 szklanki
marchewka, dość duża 2 sztuki
przyprawa ognista albo mielone chili 4 szczypty
bagietka razowa 1 sztuka
Przygotowanie
Krok 1
Szparagi - użyj tylko dolnych części pędów, odłamanych mniej więcej w połowie długości - górne części wykorzystaj do sałatek albo innego dania. Szparagi umyj, pokrój na mniejsze kawałki, wrzuć do garna. Zalej ok. 700 ml wody i gotuj ok. 30 minut. Następnie zmiksuj blenderem a powstałą zawiesinę przetrzyj dokładnie przez sito - nie jest to łatwe, ale trzeba się pozbyć twardych włókien.
Krok 2
Przetarty płyn ponownie postaw na ogniu. Dodaj Bulionetkę i kostkę Knorr, zagotuj. Szpinak opłucz dokładnie, osącz i posiekaj. Dodaj do gorącej zupy, przykryj garnek i już nie gotuj.
Krok 3
Marchewkę oczyść, pokrój w drobną kostkę. Wrzuć na patelnię z rozpuszczonym masłem - oprósz solą, cukrem i dodaj przyprawę ognistą. Smaż na małym ogniu aż nieco zmięknie.
Krok 4
Bagietkę pokrój na ukośne , grube plastry. Opiecz w piekarniku albo na patelni grillowej. Zupę podawaj nalewając porcje na talerze, posypując podsmażoną marchewką i z dodatkiem grzanek.
Autor: Izabella KulińskaPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl