Zupa szparagowo - szpinakowa
  • 60 minut
  • 3 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • szparagi zielone - dolne części pędów - 500 gramów
  • szpinak świeży, młode liście - 2 szklanki
  • marchewka, dość duża - 2 sztuki
  • masło - 1 łyżka
  • przyprawa ognista albo mielone chili - 4 szczypty
  • bagietka razowa - 1 sztuka
  • cukier - 3 szczypty
  • sól - 3 szczypty
  • Bulionetka drobiowa Knorr - 1 sztuka
  • Bulion cielęcy Knorr - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Szparagi - użyj tylko dolnych części pędów, odłamanych mniej więcej w połowie długości - górne części wykorzystaj do sałatek albo innego dania. Szparagi umyj, pokrój na mniejsze kawałki, wrzuć do garna. Zalej ok. 700 ml wody i gotuj ok. 30 minut. Następnie zmiksuj blenderem a powstałą zawiesinę przetrzyj dokładnie przez sito - nie jest to łatwe, ale trzeba się pozbyć twardych włókien.
  2. Przetarty płyn ponownie postaw na ogniu. Dodaj Bulionetkę i kostkę Knorr, zagotuj. Szpinak opłucz dokładnie, osącz i posiekaj. Dodaj do gorącej zupy, przykryj garnek i już nie gotuj.
  3. Marchewkę oczyść, pokrój w drobną kostkę. Wrzuć na patelnię z rozpuszczonym masłem - oprósz solą, cukrem i dodaj przyprawę ognistą. Smaż na małym ogniu aż nieco zmięknie.
  4. Bagietkę pokrój na ukośne , grube plastry. Opiecz w piekarniku albo na patelni grillowej. Zupę podawaj nalewając porcje na talerze, posypując podsmażoną marchewką i z dodatkiem grzanek.