Zupa szpinakowa z kurczakiem
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • pierś z kurczaka - 2 sztuki
  • Rosół szlachetny drobiowo-wołowy Knorr - 1 opakowanie
  • liście szpinaku - 250 gramów
  • makaron chiński - 200 gramów
  • sos sojowy - 1 łyżka
  • sherry - 1 łyżka
  • olej sezamowy - 1 łyżeczka
  • cukier - 0.75 łyżeczek
  • woda - 1 litr

Sposób przygotowania:

  1. Makaron przygotuj wedle przepisu na opakowaniu, odcedź i odstaw.
  2. Kurczaka pokrój w cieniutkie paski o długości 5 centymetrów. Ułóż je w misce i zalej olejem i sherry, dodaj pół łyżki cukru. Dokładnie wymieszaj i marynuj przez 20 minut.
  3. Szpinak dokładnie umyj, odetnij ogonki, a listki wrzuć na dwie minuty do wrzątku. Przełóż szpinak do naczynia z zimną wodą i odcedź.
  4. Wodę zagotuj z kostką Knorr, z sosem sojowym i resztą cukru.
  5. Dorzuć mięso i gotuj przez 5 minut.
  6. Na koniec dodaj szpinak i doprowadź do wrzenia. W miseczkach ułóż makaron i zalej go zupą.