Zupa szpinakowa z szczypiorkiem
  • 20 minut
  • 6 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • młody szpinak - 180 gramów
  • szczypiorek - 30 gramów
  • Bulionetka warzywna Knorr - 1 sztuka
  • masło - 25 gramów
  • oliwa - 2 łyżki
  • czerstwa bułka - 80 gramów
  • chrzan - 1 łyżka
  • jogurt grecki - 375 mililitrów
  • kwaśna śmietana 18% - 125 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Szczypiorek umyj, osusz i pokrój. Szpinak umyj i osusz.
  2. Bułkę rozkrusz a’la bułka tarta i podsmaż na maśle.
  3. Do kielicha miksera włóż szczypiorek, szpinak, bulionetkę Knorr, wlej letnią wodę (500ml), oliwę i zmiksuj aż wszystko będzie gładkie. Następnie przecedź przez sitko.
  4. Teraz wymieszaj płyn z jogurtem, śmietaną, chrzanem. Podawaj w miseczkach do zupy udekorowane bułką tartą oraz świeżym szczypiorkiem.