Zupa Tajska
  • 60 minut
  • 3 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • oliwa z oliwek - 3 łyżki
  • cebula - 1 sztuka
  • zielona część pora - 1 sztuka
  • mała cukinia - 1 sztuka
  • fasolka szparagowa zielona - 200 gramów
  • kalmary krążki mrożone - 100 gramów
  • pieczarki - 6 sztuk
  • pieprz - 1 szczypta
  • sos rybny - 1 łyżka
  • mleczko kokosowe z puszki - 1 sztuka
  • Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr - 1 sztuka
  • Bulion na włoszczyźnie Knorr - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Oliwę z oliwek rozgrzewamy na patelni i podsmażamy na wolnym ogniu w cienkie półtalarki pokrojoną cebulę. Gdy cebula się przyrumieni dodajemy do niej zamrożone kalmary i zwiększamy nieco ogień. Gdy woda z patelni wyparuje przekładamy kalmary z cebulą do garnka, zalewamy wodą a następnie dodajemy Bulion na włoszczyźnie Knorr i pieprz. Gotujemy. W czasie gdy kalmary się gotują wszystkie warzywa myjemy, które trzeba to obieramy i kroimy w dowolne kawałki. Wrzucamy do garnka razem z fasolką szparagową. Mieszamy. Dodajemy rozkruszona w palcach Mini Kosteczkę Knorr’a i gotujemy około 20 minut co jakiś czas mieszając.
  2. Po tym czasie do zupy dodajemy 1 łyżkę Sosu Rybnego i zmniejszamy ogień. Po 5 minutach dolewamy mleczko kokosowe i mieszamy. Podajemy z makaronem ryżowym.