Zupa Tom Yam Gong
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • krewetki - 12 sztuk
  • Bulionetka drobiowa Knorr
  • pomidory bez skórki - 2 sztuki
  • papryczki chili - 5 sztuk
  • trawa cytrynowa - 2 sztuki
  • korzeń galangal - 40 gramów
  • pasta chilli - 1 łyżka
  • sos rybny - 3 łyżki
  • sok z limonki - 3 łyżki
  • natka kolendry - 1 pęczek

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj 1 litr bulionu z wody i bulionetki Knorr.
  2. Dodaj trawę cytrynową, korzeń galangal i gotuj przez około 3 minuty.
  3. Następnie dodaj pastę chilli, pokrojone pomidory, papryczki chilli i gotuj kolejne 10 minut.
  4. Dodaj również krewetki i pozostaw całość na małym ogniu. Na koniec dopraw sosem rybnym i sokiem z limonki. Gotową zupę podawaj posypaną kolendrą.