Zupa toskańska
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • cebula - 2 sztuki
  • czosnek ząbki - 2 sztuki
  • Rosół wołowy Knorr - 1 sztuka
  • bagietka - 0.5 sztuk
  • oliwa - 150 mililitrów
  • mała papryczka chilli - 1 sztuka
  • tymianek świeży gałązka - 3 sztuki
  • świeża bazylia - 2 sztuki
  • parmezan - 30 gramów
  • pomidory z puszki - 200 gramów
  • koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
  • cukier - 1 szczypta
  • woda - 1 litr

Sposób przygotowania:

  1. Czosnek, chili i cebule drobno posiekaj. Podsmaż na połowie oliwy.
  2. Jak cebula zrobi się rumiana wlej litr wody i dodaj kostkę Knorr.
  3. Dodaj rozdrobnione pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Gotuj powoli około 15 minut.
  4. Bagietkę pokrój na mniejsze kawałki. Skrop obficie pozostałą oliwą i wstaw do piekarnika. Piecz w 200 stopniach, aż grzanki zrobią się rumiane.
  5. Pod koniec gotowania dodaj do zupy listki tymianku, posiekane liście bazylii oraz szczyptę cukru. Zagotuj i wlewaj na talerze. Po wierzchu posyp upieczonymi grzankami i posyp startym parmezanem. Podawaj natychmiast.