Zupa warzywna na wędzonym boczku
  • 90 minut
  • 6 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • Wędzony boczek pokrojony w kostkę - 230 gramów
  • szalotka - 2 sztuki
  • włoszczyzna - 1 opakowanie
  • papryka czerwona - 1 sztuka
  • czosnek ząbek - 2 sztuki
  • ziemniaki - 5 sztuk
  • pomidory z puszki - 1 opakowanie
  • mielone chilli - 1 łyżeczka
  • rozmaryn - 1 łyżeczka
  • tymianek - 1 łyżeczka
  • pieprz kolorowy - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni podsmażamy boczek z cebulką. Odstawiamy.
  2. Marchew, pietruszki, pora, selera, czosnek i paprykę zapiekamy z tymiankiem, rozmarynem, chili, solą i pieprzem - aż zaczną mięknąć i pachnieć ;). Aby warzywa za bardzo nie wyschły możemy polać je odrobiną oliwy. W zależności od piekarnika czas pieczenia będzie się różnić - ja mam jedynie kombiwar i muszę piec z termoobiegiem, dlatego piekłam warzywa w ok 150 C ok 35 minut.
  3. W docelowym garnku gotujemy wodę (mineralną, gdyż to będzie nasza woda do zupy) i wrzucamy do niej pokrojone w kostkę ziemniaki. Gdy ziemniaki zaczną mięknąć wrzucamy pieczone warzywa (można zalać je odrobinką wody, aby łatwiej było przenieść razem z warzywami przyprawy i aromat powstały z pieczenia) i usmażony boczek z cebulką. Zaprawiamy pomidorami z puszki (można dla wzmocnienia esencji dodać jeszcze koncentrat pomidorowy) i wszystko gotujemy jeszcze kilkanaście do kilkudziesięciu minut na malutkim ogniu. Pod przykryciem. Po ok 15 - 20 minutach próbujemy zupę i doprawiamy do smaku (można dodać więcej słoności - np. wlewając kilka łyżek sosu sojowego - lub pikanterii :> - dolewając parę kropli sosu chilli. Gotujemy na małym ogniu jeszcze z 10 minut.
  4. (opcjonalnie) Przed samym podaniem zabielamy zupę jogurtem naturalnym lub śmietaną - najlepiej zabielić tylko tyle ile będziemy jedli, dzięki temu reszta zupy będzie mogła dłużej postać w lodówce. Zupa smakuje coraz lepiej z każdym kolejnym dniem przenikania się smaków w garnku :)