Zupa wigilijna z zielonego groszku

10


Łatwe


45 min.


4 os.

Składniki
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
cebula1 sztuka
Bulion na włoszczyźnie Knorr1 sztuka
pietruszka1 sztuka
marchewki4 sztuki
suszony zielony groszek
suszone śliwki bez pestek10 sztuk
Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr1 szczypta
mąka2 łyżki
masło lub olej2 łyżki
woda w miarę potrzeb
Przygotowanie
Krok 1
Groszek namocz przez noc. Odcedź, zalej 2 litrami zimnej wody i gotuj do momentu, gdy będzie miękki, ciągle uzupełniając wodę. Dodaj kostkę bulionu Knorr.
Krok 2
Pokrój marchew oraz pietruszkę, a cebulę opiecz na kuchennej płycie. Dodaj je pod koniec gotowania, całość dopraw Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr.
Krok 3
Z masła (lub oleju) i mąki zrób zasmażkę i dodaj do gotującej się zupy, wraz z natką pietruszki. Kiedy wszystkie składniki będą już miękkie, odstaw zupę z ognia.
Krok 4
Śliwki namocz, ugotuj, po czym odcedź i dodaj do gotowej zupy.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl