Zupa wigilijna z zielonego groszku
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
  • cebula - 1 sztuka
  • Bulion na włoszczyźnie Knorr - 1 sztuka
  • pietruszka - 1 sztuka
  • marchewki - 4 sztuki
  • suszony zielony groszek
  • suszone śliwki bez pestek - 10 sztuk
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 szczypta
  • mąka - 2 łyżki
  • masło lub olej - 2 łyżki
  • woda w miarę potrzeb

Sposób przygotowania:

  1. Groszek namocz przez noc. Odcedź, zalej 2 litrami zimnej wody i gotuj do momentu, gdy będzie miękki, ciągle uzupełniając wodę. Dodaj kostkę bulionu Knorr.
  2. Pokrój marchew oraz pietruszkę, a cebulę opiecz na kuchennej płycie. Dodaj je pod koniec gotowania, całość dopraw Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr.
  3. Z masła (lub oleju) i mąki zrób zasmażkę i dodaj do gotującej się zupy, wraz z natką pietruszki. Kiedy wszystkie składniki będą już miękkie, odstaw zupę z ognia.
  4. Śliwki namocz, ugotuj, po czym odcedź i dodaj do gotowej zupy.