Zupa wigilijna z zielonego groszku

10


Łatwe


45 min.


4 os.

Składniki
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
cebula1 sztuka
Bulion warzywny Knorr1 sztuka
pietruszka1 sztuka
marchewki4 sztuki
suszony zielony groszek
suszone śliwki bez pestek10 sztuk
pieprz czarny mielony1 szczypta
mąka2 łyżki
masło lub olej2 łyżki
woda w miarę potrzeb
Przygotowanie
Krok 1
Groszek namocz przez noc. Odcedź, zalej 2 litrami zimnej wody i gotuj do momentu, gdy będzie miękki, ciągle uzupełniając wodę. Dodaj kostkę bulionu Knorr.
Krok 2
Pokrój marchew oraz pietruszkę, a cebulę opiecz na kuchennej płycie. Dodaj je pod koniec gotowania, całość dopraw Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr.
Krok 3
Z masła (lub oleju) i mąki zrób zasmażkę i dodaj do gotującej się zupy, wraz z natką pietruszki. Kiedy wszystkie składniki będą już miękkie, odstaw zupę z ognia.
Krok 4
Śliwki namocz, ugotuj, po czym odcedź i dodaj do gotowej zupy.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl