Zupa z ciecierzycy
  • 5 minut
  • 5 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • suszona ciecierzyca - 200 gramów
  • cytryna - 1 sztuka
  • oliwa z oliwek - 2 łyżki
  • cebula - 1 sztuka
  • marchewka - 1 sztuka
  • Oregano z Turcji Knorr - 1 łyżeczka
  • Bulion na włoszczyźnie Knorr - 2 sztuki
  • świeża pietruszka - 1 garść
  • ząbek czosnku - 2 sztuki
  • kawałek selera naciowego - 1 sztuka
  • Kmin rzymski z Indii mielony Knorr - 0.5 łyżeczek
  • Liść laurowy z Turcji Knorr - 2 sztuki

Sposób przygotowania:

  1. Ciecierzycę namocz przez noc w zimnej wodzie, na drugi dzień wypłucz, zalej litrem wody, dodaj kostki rosołowe. Gotuj około 30 minut, aż groch zrobi się miękki.
  2. Otrzyj cytrynę ze skórki i wyciśnij z niej sok. Drobno pokrój cebulę, czosnek, seler i marchewkę. Warzywa podsmaż na rozgrzanej oliwie, aż zrobią się delikatnie rumiane. Dodaj do gotującej się zupy.
  3. Gdy ciecierzyca zrobi się miękka, odłóż część grochu i warzyw na bok. Resztę zmiksuj. Do powstałego kremu dodaj wyjęte wcześniej warzywa, skórkę i sok z cytryny . Zupę dopraw kminem i ziołami do smaku. Oprószyć posiekaną natką pietruszki z wierzchu. Podawaj z pitą.