Zupa z cukinii

Składniki:

  • cukinia - 500 gramów
  • Bulionetka drobiowa Knorr - 1 sztuka
  • wytrawne wino białe
  • cebula - 1 sztuka
  • ząbek czosnku - 2 sztuki
  • liść laurowy - 3 sztuki
  • sok z cytryny - 1 łyżka
  • śmietana - 4 łyżki
  • żółtka - 3 sztuki
  • tymianek - 2 łyżeczki
  • chleb kromki - 4 sztuki

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę i czosnek posiekaj. Przesmaż razem na rozgrzanej oliwie.
  2. Cukinię pokrój w kostkę i przesmaż z cebulą. Zalej winem i odparuj.
  3. Następnie dolej 1 l wody, zagotuj i dodaj Bulionetkę Knorr. Gotuj 15 minut.
  4. Żółtka utrzyj w miseczce ze śmietaną i wymieszaj w zupie. Dodaj tymianek i dopraw do smaku, jeśli uważasz za stosowne.
  5. Wlej do talerzy. Podaj z grzankami, przygotowanymi z podpieczonego chleba.