Zupa z czarnego bzu z piankami

Składniki:

  • sól
  • cukier - 4 łyżki
  • cynamon - 0.5 sztuk
  • goździki - 2 sztuki
  • gruszki - 1 sztuka
  • śliwki - 250 gramów
  • skórka z cytryny - 1 sztuka
  • czarny bez - 300 gramów
  • sok z czerwonych porzeczek - 1 szklanka

Sposób przygotowania:

  1. Bez wypucz w wodzie. Śliwki podziel na połówki i usuń pestki. Usuń z gruszek gniazda i pokrój na małe kawałki.
  2. Zagotuj sok porzeczkowy z cukrem.
  3. Dodaj bez, śliwki, skórkę z cytryny, cynamon i goździk. Kiedy zawrze gotuj jeszcze 5 minut pod przykryciem. Po tym czasie odstaw do przestudzenia.
  4. Wyjmij z zupy goździki, cynamon i skórkę z cytryny.
  5. Przygotuj pianki. Zagotuj wodę. Ubij białka z cukrem.
  6. Pianę kładź na wodę i pozostaw garnek przykryty na ogniu na około 3 minuty.
  7. Pianki odwróć i zostaw na kolejne 3 minuty. Po tym czasie wyjmij pianki cedzakową łyżką i podawaj z zupą.