Zupa z czerwoną fasolą

Składniki:

  • cebula - 2 sztuki
  • olej - 4 łyżki
  • liść laurowy - 1 sztuka
  • pieprz - 1 szczypta
  • sól - 1 szczypta
  • wołowina - 400 gramów
  • kolendra - 1 łyżeczka
  • czerwona fasola w puszce - 1 opakowanie
  • bulion wołowy - 1.5 litrów
  • czosnek ząbki - 3 sztuki
  • papryczka chili - 2 sztuki
  • mielona papryka - 1 łyżeczka
  • kukurydza konserwowa - 1 opakowanie
  • kolorowe papryki - 4 sztuki
  • pomidory w puszce - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Mięso pokrój w kostkę i smaż wraz z cebulą oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę na odrobinie oleju około 7 minut.
  2. Dodaj posiekane papryczki chili i jeszcze chwilę podsmaż. Dodaj liść laurowy i przypraw do smaku wymienionymi przyprawami.
  3. Przełóż wszystko do garnka i zalej bulionem. Gotuj około 30 minut, by mięso było miękkie.
  4. Około 10 minut przed końcem gotowania dodaj pomidory z zalewą oraz fasolkę i kukurydzę i znowu dopraw. Przed podaniem zupę można posypać natką pietruszki.