Zupa z czerwonej soczewicy z łososiem
  • 90 minut
  • 2 osoby
  • Średnie

Składniki:

  • filet z łososia - 200 gramów
  • Bulion na włoszczyźnie Knorr - 2 sztuki
  • czerwona soczewica - 100 gramów
  • koper włoski - 1 sztuka
  • pietruszka - 1 sztuka
  • seler - 1 sztuka
  • pomidory - 2 sztuki
  • marchewka - 1 sztuka
  • ząbek czosnku - 2 sztuki
  • Chili z Indii Knorr - 1 łyżeczka
  • Pieprz czarny z Wietnamu ziarnisty Knorr - 3 sztuki
  • Tymianek z Polski Knorr - 1 łyżka
  • Ziele angielskie z Meksyku Knorr - 3 sztuki
  • Oregano z Turcji Knorr - 1 łyżka
  • pęczek świeżej posiekanej kolendry - 1 sztuka
  • Liść laurowy z Turcji Knorr - 2 sztuki
  • śmietana do dekoracji - 1 łyżka

Sposób przygotowania:

  1. Warzywa obierz, umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Zalej 1,5 litra wody, zagotuj. Zbierz powstałą pianę i dodaj zioła. Całość gotuj około 40 minut.
  2. Powstały wywar przecedź. Pomidory obierz ze skóry i pokrój w kostkę. Do wywaru dodaj soczewicę, czosnek, chilli, pomidory i dwie kostki bulionu Knorr. Filet z łososia pokrój w kostkę.
  3. Całość gotuj jeszcze około 30 minut - do momentu, kiedy soczewica zacznie się rozpadać. Dodaj przygotowanego łososia i pozostałe przyprawy. Gotuj jeszcze około 20 minut.
  4. Zupę nalej do płaskiego talerza. Przy brzegu zupy zrób trzy okrągłe kleksy ze śmietany, a następnie przeciągnij po nich wykałaczką, aby powstały serduszka.