Zupa z czerwonych buraczków z ziemniakami

13


Łatwe


60 min.


3 os.

Składniki
ziemniaki1 kilogram
woda2 litry
cukier2 łyżki
Rosół szlachetny drobiowo-warzywny Knorr2 sztuki
Bulion warzywny Knorr1 sztuka
Delikat przyprawa w  płynie Knorr1 łyżka
ocet2 łyżki
czerwone buraki0.5 kilogramów
sól do smaku1 sztuka
śmietana 30%0.5 szklanek
Przygotowanie
Krok 1
Ziemniaki obieram i gotuję w osolonej wodzie. Następnie odcedzam i ubijam.
Krok 2
Kostki rosołowe rozpuszczam w 2 litrach wody. Garnek stawiam na ogień. Buraki obieram, myję i kroję w półplasterki. Dokładam do rosołu. Gdy zacznie wrzeć dodaję ocet, cukier i gotuję całość ok. 40 - 45 minut.
Krok 3
Gdy buraczki są już miękkie ściągam garnek z ognia, zabielam zupę śmietaną i doprawiam do smaku przyprawą w płynie i solą.
Krok 4
Zupę podaję z ziemniakami i burakami. Uwielbiam gdy ma taki lekko słodkawy smak. Smacznego
Autor: Edyta KyziołPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl