Zupa z czerwonych buraczków z ziemniakami
  • 60 minut
  • 3 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • czerwone buraki - 0.5 kilogramów
  • ziemniaki - 1 kilogram
  • woda - 2 litry
  • cukier - 2 łyżki
  • ocet - 2 łyżki
  • sól do smaku - 1 sztuka
  • śmietana 30% - 0.5 szklanek
  • Bulion na włoszczyźnie Knorr - 1 sztuka
  • Rosół szlachetny drobiowo-warzywny Knorr - 2 sztuki
  • Delikat przyprawa w  płynie Knorr - 1 łyżka

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obieram i gotuję w osolonej wodzie. Następnie odcedzam i ubijam.
  2. Kostki rosołowe rozpuszczam w 2 litrach wody. Garnek stawiam na ogień. Buraki obieram, myję i kroję w półplasterki. Dokładam do rosołu. Gdy zacznie wrzeć dodaję ocet, cukier i gotuję całość ok. 40 - 45 minut.
  3. Gdy buraczki są już miękkie ściągam garnek z ognia, zabielam zupę śmietaną i doprawiam do smaku przyprawą w płynie i solą.
  4. Zupę podaję z ziemniakami i burakami. Uwielbiam gdy ma taki lekko słodkawy smak. Smacznego