Zupa z dyni
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • woda - 1.5 litrów
  • Rosół szlachetny drobiowo-wołowy Knorr - 2 sztuki
  • dynia - 50 dekagramów
  • ziemniaki - 30 dekagramów
  • śmietana - 0.5 szklanek
  • jajka - 4 sztuki
  • ser twarogowy - 20 dekagramów
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 szczypta
  • Gałka muszkatołowa z Indonezji Knorr - 1 szczypta
  • masło

Sposób przygotowania:

  1. Z wody i jednej kostki Rosołu drobiowo-wołowego Knorr przygotuj wywar.
  2. Obierz i pozbaw pestek dynię, następnie pokrój w kostkę. Na rozgrzanej patelni przesmaż lekko na maśle dynię, dodaj łyżkę wazową wywaru i uduś do miękkości.
  3. Obierz ziemniaki i pokrój w kostkę. Ugotuj w pozostałym wywarze. Dopraw kostką Knorr.
  4. Połącz zupę z dynią i śmietaną, gotuj 10 minut. Dopraw do smaku.
  5. Umyj pod bieżącą wodą jajka. Przełóż zupę do jednoporcjowych, żaroodpornych naczyń, wbij umyte jaja i posyp twarożkiem. Zapiekaj kilka minut.