Zupa z dyni z szafranem
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • dynia piżmowa - 1 kilogram
  • ząbki czosnku - 2 sztuki
  • Rosół z kury Knorr - 1 sztuka
  • cytryny - 2 sztuki
  • śmietanka - 1 szklanka
  • ser feta - 1 opakowanie
  • cebula - 2 sztuki
  • szafran - 1 opakowanie
  • Chili z Indii Knorr - 1 szczypta
  • woda - 1.5 litrów
  • oliwa - 4 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Dynię obierz, pozbądź się pestek, a miąższ pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Cebulę i czosnek posiekaj i podsmaż na oliwie w szerokim garnku.
  3. Gdy się zrumienią, wlej 1,5 l wody i dodaj dwie kostki Knorr.
  4. Zagotuj bulion, dodaj dynię i gotuj całość przez ok. 20 minut, aż składniki zmiękną.
  5. Po tym czasie wlej do zupy śmietankę i dodaj połowę sera, chili oraz szafran.
  6. Gotuj kolejne 10 minut. Następnie zmiksuj zupę na gładki krem. Dopraw startą skórką z cytryny i podawaj z kawałkami pokruszonego sera.