Zupa z dyni z szafranem

13


Łatwe


60 min.


4 os.

Składniki
dynia piżmowa1 kilogram
ząbki czosnku2 sztuki
Rosół z kury Knorr1 sztuka
cytryny2 sztuki
śmietanka1 szklanka
ser feta1 opakowanie
cebula2 sztuki
szafran1 opakowanie
Chili z Indii Knorr1 szczypta
woda1.5 litrów
oliwa4 łyżki
Przygotowanie
Krok 1
Dynię obierz, pozbądź się pestek, a miąższ pokrój na mniejsze kawałki.
Krok 2
Cebulę i czosnek posiekaj i podsmaż na oliwie w szerokim garnku.
Krok 3
Gdy się zrumienią, wlej 1,5 l wody i dodaj dwie kostki Knorr.
Krok 4
Zagotuj bulion, dodaj dynię i gotuj całość przez ok. 20 minut, aż składniki zmiękną.
Krok 5
Po tym czasie wlej do zupy śmietankę i dodaj połowę sera, chili oraz szafran.
Krok 6
Gotuj kolejne 10 minut. Następnie zmiksuj zupę na gładki krem. Dopraw startą skórką z cytryny i podawaj z kawałkami pokruszonego sera.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl