Zupa z grillowanych warzyw

Składniki:

  • bulion z kurczaka - 500 mililitrów
  • pomidory - 4 sztuki
  • czerwone papryki - 3 sztuki
  • zielone papryki - 3 sztuki
  • cukinia - 3 sztuki
  • cebula - 3 sztuki
  • ząbki czosnku - 2 sztuki
  • Tymianek z Polski Knorr - 1 szczypta
  • sól - 1 szczypta
  • pieprz - 1 szczypta
  • oliwa

Sposób przygotowania:

  1. Nagrzej piekarnik do 200 stopni.
  2. Cukinie, papryki i pomidory przekrój na pół, a cebulę w ćwiartki. Warzywa i czosnek ułóż na wysmarowanej oliwą blasze – pomidory przekrojoną stroną do dołu. Piecz 30 minut, aż zmiękną.
  3. Następnie zdejmij skórkę z papryki i pomidorów, obierz czosnek. Trzy czwarte warzyw zmiksuj na gładkie puree, a resztę drobno posiekaj.
  4. Przełóż warzywa do dużego garnka, dodaj bulion, śmietanę, sól, pieprz i tymianek. Zagotuj, a na koniec posyp posiekanymi warzywami.