Zupa z jagnięciny
  • 105 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • łopatka jagnięca - 500 gramów
  • Przyprawa do mięs Knorr - 1 opakowanie
  • dynia piżmowa - 200 gramów
  • pietruszka - 200 gramów
  • krojone pomidory z puszki - 400 gramów
  • gałązka tymianku - 2 sztuki
  • kasza jęczmienna - 100 gramów
  • zielona soczewica - 100 gramów
  • bulion jagnięcy lub inny - 700 mililitrów
  • opcjonalnie
  • posiekana natka pietruszki - 0.5 pęczków

Sposób przygotowania:

  1. Łopatkę jagnięcą pokrój w drobną kostkę (1 cm) i zamarynuj w przyprawie do mięs Knorr oraz tymianku.
  2. Zamarynowane mięso smaż w dużym garnku, aż będzie rumiane.
  3. Dynię i pietruszkę pokrój w kostkę podobnej wielkości jak mięso.
  4. Warzywa dodaj do garnka z mięsem i podsmaż jeszcze jedna minutę.
  5. Dodaj pomidory i wlej bulion. Gotuj ok. 15 minut.
  6. Wsyp kaszę jęczmienną oraz soczewicę. Całość duś pod przykryciem ok. 30 minut. Gotowa zupa powinna być gęsta i sycąca. Podawaj z posiekaną natką pietruszki.