Zupa z krewetek i trawy cytrynowej

Składniki:

  • pomidor - 1 sztuka
  • sól - 1 łyżeczka
  • sok z limonki - 5 łyżek
  • trawa cytrynowa - 2 sztuki
  • świeża kolendra - 1 sztuka
  • liście limonki kaffir - 3 sztuki
  • dymka - 1 sztuka
  • sos rybny - 4 łyżki
  • pasta chilli - 1 łyżka
  • bulion z kurczaka - 6 szklanek
  • krewetki bez skorupek - 50 gramów
  • grzyby posiekane - 2 szklanki
  • kolendra korzeń - 3 sztuki

Sposób przygotowania:

  1. Łodygi trawy cytrynowej zmiażdż, liście limonki porwij na kawałki, pomidora pokrój na 8 części, dymkę i kolendrą posiekaj, a korzenie kolendry rozgnieć w moździerzu.
  2. Bulion doprowadź do wrzenia i wrzuć trawę cytrynową, korzenie kolendry oraz liście limonki. Gotuj przez 5 minut.
  3. Dorzuć krewetki, pomidora i grzyby. Gotuj jeszcze przez 5 minut.
  4. Garnek zdejmij z palnika i dodaj pastę chili, sok z limonki, dymkę oraz kolendrę. Dopraw solą jeżeli uznasz to za konieczne, wymieszaj i podawaj.