Zupa z kukurydzy z czosnkiem
  • 15 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • ugotowane kolby kukurydzy - 2 sztuki
  • Bulion na włoszczyźnie Knorr - 1 sztuka
  • mleko - 3 szklanki
  • posiekana cebula - 1 sztuka
  • Gałka muszkatołowa z Indonezji Knorr - 1 szczypta
  • obrana i roztarta główka czosnku - 1 sztuka
  • masło - 1 łyżka
  • posiekana natka pietruszki - 1 łyżka
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr

Sposób przygotowania:

  1. Wyłuskaj kolby kukurydzy. Zmiksuj połowę ziaren z ciepłym mlekiem, kostką bulionową Knorr, szczyptą gałki muszkatołowej oraz pieprzem.
  2. Cebulę i czosnek podsmaż na maśle. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa. Następnie dodaj zmiksowane ziarna kukurydzy i gotuj przez 2-3 minuty na małym ogniu.
  3. Dodaj pozostałą kukurydzę i ponownie gotuj przez 3 minuty. Podawaj zupę posypaną natką pietruszki.