|
Składniki | ||
ugotowane kolby kukurydzy | 2 sztuki | |
Bulion warzywny Knorr | 1 sztuka | |
mleko | 3 szklanki | |
posiekana cebula | 1 sztuka | |
gałka muszkatołowa | 1 szczypta | |
obrana i roztarta główka czosnku | 1 sztuka | |
masło | 1 łyżka | |
posiekana natka pietruszki | 1 łyżka | |
pieprz czarny mielony |
Przygotowanie |
Krok 1 |
Wyłuskaj kolby kukurydzy. Zmiksuj połowę ziaren z ciepłym mlekiem, kostką bulionową Knorr, szczyptą gałki muszkatołowej oraz pieprzem. |
Krok 2 |
Cebulę i czosnek podsmaż na maśle. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa. Następnie dodaj zmiksowane ziarna kukurydzy i gotuj przez 2-3 minuty na małym ogniu. |
Krok 3 |
Dodaj pozostałą kukurydzę i ponownie gotuj przez 3 minuty. Podawaj zupę posypaną natką pietruszki. |
Autor: przepisy.pl |