| |||||||||
| Składniki | ||
| ugotowane kolby kukurydzy | 2 sztuki | |
| Bulion warzywny Knorr | 1 sztuka | |
| mleko | 3 szklanki | |
| posiekana cebula | 1 sztuka | |
| gałka muszkatołowa | 1 szczypta | |
| obrana i roztarta główka czosnku | 1 sztuka | |
| masło | 1 łyżka | |
| posiekana natka pietruszki | 1 łyżka | |
| pieprz czarny mielony |
| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| Wyłuskaj kolby kukurydzy. Zmiksuj połowę ziaren z ciepłym mlekiem, kostką bulionową Knorr, szczyptą gałki muszkatołowej oraz pieprzem. |
| Krok 2 |
| Cebulę i czosnek podsmaż na maśle. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa. Następnie dodaj zmiksowane ziarna kukurydzy i gotuj przez 2-3 minuty na małym ogniu. |
| Krok 3 |
| Dodaj pozostałą kukurydzę i ponownie gotuj przez 3 minuty. Podawaj zupę posypaną natką pietruszki. |
| Autor: przepisy.pl |