Zupa z kurczaka i kukurydzy

Składniki:

  • 1 filet z piersi kurczaka
  • garstka posiekanej świeżej kolendry
  • 2 łyżki oliwy
  • 200 ml soku pomidorowego
  • 1 łyżka mąki
  • 1 kostka bulionowa Knorr (rosół z kury) - 1 sztuka
  • 1 papryczka chili oczyszczona i posiekana (razem z nasionkami)
  • 1 posiekana czerwona cebula
  • 200 g kukurydzy z puszki
  • sól - 1 szczypta
  • pieprz - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Jest gęsta, solidna i pikantna, absolutnie idealna na nieco
  2. chłodniejsze dni.
  3. Zagotuj 1,5 l wody, wrzuć kostkę bulionową i gotuj jeszcze
  4. około minuty. Mięso oprósz solą i pieprzem, obsmaż
  5. na oliwie (po 2-3 minuty z każdej strony). Pamiętaj, że mięso
  6. powinno być rumiane tylko od zewnątrz, a w środku surowe.
  7. Obsmażone mięso przełóż na talerzyk, a na tłuszczu
  8. ze smażenia zeszklij cebulę. Oprósz mąką, zasmaż,
  9. mieszając (2 minuty). Wlej bulion i sok pomidorowy,
  10. wymieszaj i zagotuj na mocnym ogniu. Włóż pokrojonego
  11. w małą kostkę kurczaka, chili i kukurydzę, gotuj, aż zupa
  12. nieco zgęstnieje. Posól do smaku, zmniejsz ogień,
  13. wsyp kolendrę i wymieszaj.