Zupa z mięsa gęsiego z białą fasolą

Składniki:

  • majeranek - 1 łyżeczka
  • pieprz
  • sól
  • cukier
  • mąka - 25 gramów
  • masło - 2 łyżki
  • boczek wędzony - 80 gramów
  • ocet winny - 2 łyżki
  • biała fasola - 200 gramów
  • pierś z gęsi bez skóry i kości - 300 gramów
  • rosół z gęsi - 1 litr

Sposób przygotowania:

  1. Namocz fasolę w zimnej wodzie i pozostaw na noc. Na następny dzień wylej wodę i wypłucz fasolę. Osól 1,5 litra wody i dodaj do niej fasolę. Zacznij gotować do miękkości czyli jakieś 50 minut.
  2. Następnie odcedź i przelej zimną wodą.
  3. Pokrój w centymetrową kostkę pierś, boczek i cebulę. W dużym garnku rozgrzej masło i olej. Posól i popieprz mięso i obsmaż ze wszystkich stron.
  4. Do tego wrzuć boczek i cebule i podsmaż. Dalej dolej wywaru i gotuj wszystko przez około 30 minut.
  5. Pokrój ziemniaki w centymetrową kostkę i zalej osoloną wodą po czym zacznij gotować przez około 15 minut.
  6. Dodaj zasmażkę do zupy, ziemniaki i majeranek i znowu zagotuj.