| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| Namocz fasolę w zimnej wodzie i pozostaw na noc. Na następny dzień wylej wodę i wypłucz fasolę. Osól 1,5 litra wody i dodaj do niej fasolę. Zacznij gotować do miękkości czyli jakieś 50 minut. |
| Krok 2 |
| Następnie odcedź i przelej zimną wodą. |
| Krok 3 |
| Pokrój w centymetrową kostkę pierś, boczek i cebulę. W dużym garnku rozgrzej masło i olej. Posól i popieprz mięso i obsmaż ze wszystkich stron. |
| Krok 4 |
| Do tego wrzuć boczek i cebule i podsmaż. Dalej dolej wywaru i gotuj wszystko przez około 30 minut. |
| Krok 5 |
| Pokrój ziemniaki w centymetrową kostkę i zalej osoloną wodą po czym zacznij gotować przez około 15 minut. |
| Krok 6 |
| Dodaj zasmażkę do zupy, ziemniaki i majeranek i znowu zagotuj. |