Zupa z pieczonego bakłażana
  • 60 minut
  • 8 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • bakłażany - 2 sztuki
  • Rosół szlachetny drobiowo-warzywny Knorr - 2 sztuki
  • marchew - 1 sztuka
  • pietruszka - 1 sztuka
  • średniej wielkości cebula - 2 sztuki
  • ząbek czosnku - 3 sztuki
  • pomidory - 3 sztuki
  • cytryna - 1 sztuka
  • posiekany pęczek kolendry - 1 sztuka
  • mała ostra papryczka - 1 sztuka
  • jogurt naturalny - 200 mililitrów
  • Kmin rzymski z Indii mielony Knorr - 1 łyżka
  • posiekany tymianek - 2 łyżki
  • oliwa z oliwek - 100 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie warzywa umyj. Następnie marchew i pietruszkę obierz.
  2. Pozostałe warzywa, w tym czosnek i ostrą papryczkę,a także cytrynę umieść na blaszce do pieczenia. Polej oliwą z oliwek i wstaw na 40 minut do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. Po tym czasie wyjmij warzywa z piekarnika i pozwól, aby nieco przestygły.
  3. Z bakłażana zdejmij skórę, a miąższ wraz z pozostałymi warzywami, umieść w odpowiednim garnku. Następnie pokrój pomidory.
  4. Zalej 1,5 litrem wody i doprowadź do wrzenia. Dodaj 2 kostki Rosołu szlachetnego drobiowo - warzywnego Knorr i przygotowane pomidory.
  5. Całość zmiksuj za pomocą miksera na jednolitą, gładką masę.
  6. Powstałą gęstą masę rozprowadź jogurtem. Dodaj kumin, posiekaną natkę kolendry i tymianek.