Zupa z podgrzybków
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • kura pieczona (bez kości) - 10 dekagramów
  • Zupa grzybowa Knorr
  • Bulion grzybowy na borowikach leśnych Knorr
  • mrożone podgrzybki - 50 dekagramów
  • kasza jęczmienna - 5 dekagramów
  • mąka pszenna - 5 dekagramów
  • śmietana - 0.5 szklanek
  • jajko - 1 sztuka
  • natka pietruszki (posiekana)
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 szczypta
  • tłuszcz do smażenia
  • woda w miarę potrzeb

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby lekko rozmroź, pokrój w paski. Przygotuj wywar z 1,5 litra wody i kostki Bulionu grzybowego Knorr. Usmaż grzyby i dodaj do wywaru.
  2. Opłucz kaszę i ugotuj w wywarze.
  3. Z przesianej mąki i jaja z dodatkiem wody zagnieć twarde ciasto. Zetrzyj ciasto na tarce o grubych oczkach i włóż do kaszy pod koniec gotowania.
  4. Pokrój mięso kury w paski. Dodaj do wywaru mięso z kury oraz śmietanę.
  5. Zupę grzybową Knorr rozprowadź w zimnej wodzie i dodaj do garnka. Gotuj 10 minut i dopraw do smaku.
  6. Zupę z podgrzybków podawaj posypaną natką pietruszki.