Zupa z rzepy
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • rzepa - 60 dekagramów
  • Rosół szlachetny drobiowo-wołowy Knorr - 2 sztuki
  • cebula - 8 dekagramów
  • podgrzybki lub prawdziwki (mogą być mrożone) - 20 dekagramów
  • śmietana - 0.5 szklanek
  • mąka - 1 łyżka
  • jajka gotowane na twardo - 2 sztuki
  • woda - 1.6 litrów
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 szczypta
  • Majeranek z krajów śródziemnomorskich Knorr - 1 łyżka
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj wywar z wody i 2 kostek Rosołu drobiowo-wołowego Knorr.
  2. Obierz rzepę, umyj i pokrój w kostkę.
  3. Dodaj do gorącego wywaru i ugotuj. Posiekaj drobno cebulę, a grzyby pokrój w plasterki. Podsmaż na patelni cebulę i dodaj grzyby. Uduś je do momentu, gdy będą miękkie.
  4. Następnie dodaj do zupy. Dodaj również śmietanę wymieszaną z mąką i chwilę pogotuj. Dopraw majerankiem i pieprzem.
  5. Jaja pokrój na kawałki i zalej zupą z rzepy. Podaj zaraz po przygotowaniu.