Zupa z rzepy

14


Łatwe


40 min.


4 os.

Składniki
rzepa60 dekagramów
Rosół szlachetny drobiowo-wołowy Knorr2 sztuki
cebula8 dekagramów
podgrzybki lub prawdziwki (mogą być mrożone)20 dekagramów
śmietana0.5 szklanek
mąka1 łyżka
jajka gotowane na twardo2 sztuki
woda1.6 litrów
pieprz czarny mielony1 szczypta
majeranek1 łyżka
tłuszcz do smażenia
Przygotowanie
Krok 1
Przygotuj wywar z wody i 2 kostek Rosołu drobiowo-wołowego Knorr.
Krok 2
Obierz rzepę, umyj i pokrój w kostkę.
Krok 3
Dodaj do gorącego wywaru i ugotuj. Posiekaj drobno cebulę, a grzyby pokrój w plasterki. Podsmaż na patelni cebulę i dodaj grzyby. Uduś je do momentu, gdy będą miękkie.
Krok 4
Następnie dodaj do zupy. Dodaj również śmietanę wymieszaną z mąką i chwilę pogotuj. Dopraw majerankiem i pieprzem.
Krok 5
Jaja pokrój na kawałki i zalej zupą z rzepy. Podaj zaraz po przygotowaniu.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl