Zupa z sałatą i szczypiorkiem (wojciechowska)

Składniki:

  • Bulion na włoszczyźnie Knorr - 1 sztuka
  • posiekany szczypiorek - 1 pęczek
  • mała główka sałaty - 1 sztuka
  • masło - 3 łyżki
  • mąka - 2 łyżki
  • śmietanka - 1 szklanka
  • chleb tostowy - 1 sztuka
  • rozdrobniony ząbek czosnku - 2 sztuki
  • pęczek posiekanego koperku - 1 sztuka
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr

Sposób przygotowania:

  1. Rozpuść kostkę Bulionu na włoszczyźnie Knorr w 3 szklankach wrzącej wody. Dodaj szczypiorek i gotuj ok. 10 minut.
  2. Stop masło w rondelku, wsyp mąkę i chwilę zasmaż.* Gdy ostygnie - dodaj zasmażkę do wywaru i energicznie wymieszaj.
  3. Poszatkuj drobno sałatę. Zagotuj i wlej śmietankę, dodaj przygotowaną sałatę i jeszcze chwilę gotuj. Dopraw zupę pieprzem i solą (jeśli uznasz to za konieczne).
  4. Pokrój chleb w kostkę i podsusz na patelni z odrobiną masła i czosnku. Podawaj zupę obsypaną koperkiem i grzankami. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.