Zupa z sałatą i szczypiorkiem (wojciechowska)

1


Łatwe


30 min.


4 os.

Składniki
Bulion warzywny Knorr1 sztuka
posiekany szczypiorek1 pęczek
mała główka sałaty1 sztuka
masło3 łyżki
mąka2 łyżki
śmietanka1 szklanka
chleb tostowy1 sztuka
rozdrobniony ząbek czosnku2 sztuki
pęczek posiekanego koperku1 sztuka
pieprz czarny mielony
Przygotowanie
Krok 1
Rozpuść kostkę Bulionu na włoszczyźnie Knorr w 3 szklankach wrzącej wody. Dodaj szczypiorek i gotuj ok. 10 minut.
Krok 2
Stop masło w rondelku, wsyp mąkę i chwilę zasmaż.* Gdy ostygnie - dodaj zasmażkę do wywaru i energicznie wymieszaj.
Krok 3
Poszatkuj drobno sałatę. Zagotuj i wlej śmietankę, dodaj przygotowaną sałatę i jeszcze chwilę gotuj. Dopraw zupę pieprzem i solą (jeśli uznasz to za konieczne).
Krok 4
Pokrój chleb w kostkę i podsusz na patelni z odrobiną masła i czosnku. Podawaj zupę obsypaną koperkiem i grzankami. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl