Zupa z soczewicy z jamon serrano

7


Średnie


60 min.


6 os.

Składniki
soczewica zielona200 gramów
Rosół wołowy Knorr2 sztuki
ziemniaki3 sztuki
marchewki2 sztuki
Por- biała część1 sztuka
seler0.5 sztuk
pietruszka0.5 sztuk
Kiełbaski hiszpańskie(chorizo)2 sztuki
Mięso wołowe na zupę, np. szponder250 gramów
kura0.25 sztuk
jamon serrano pokrojony w kosteczkę 150 gramów
ziele angielskie4 ziarna
liść laurowy2 sztuki
pieprz czarny ziarnisty3 ziarna
oliwa z oliwek100 mililitrów
woda1.5 litrów
Przygotowanie
Krok 1
Do garnka wlej około 1 ½ litra wody. Dodaj mięso wołowe i kurę. Gotuj około 30 minut.
Krok 2
Zdejmij powstałą pianę i dodaj obrane i umyte warzywa, oraz ziele angielskie, pieprz w ziarenkach, liść laurowy oraz kostki Knorr. Gotuj około 20 minut
Krok 3
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż chorizo pokrojone w plasterki i jamon serrano. Smaż mieszając. Jak będzie lekko zrumienione dodaj do zupy.
Krok 4
Dodaj soczewicę i ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotuj około 20 minut, aż soczewica i ziemniaki będą miękkie. Zupę podawaj w głębokich miskach razem z mięsem i pieczywem.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl