Zupa z soczewicy z jamon serrano
  • 60 minut
  • 6 osób
  • Średnie

Składniki:

  • soczewica zielona - 200 gramów
  • Rosół wołowy Knorr - 2 sztuki
  • ziemniaki - 3 sztuki
  • marchewki - 2 sztuki
  • Por- biała część - 1 sztuka
  • seler - 0.5 sztuk
  • pietruszka - 0.5 sztuk
  • Kiełbaski hiszpańskie(chorizo) - 2 sztuki
  • Mięso wołowe na zupę, np. szponder - 250 gramów
  • kura - 0.25 sztuk
  • jamon serrano pokrojony w kosteczkę - 150 gramów
  • Ziele angielskie z Meksyku Knorr - 4 ziarna
  • Liść laurowy z Turcji Knorr - 2 sztuki
  • Pieprz czarny z Wietnamu ziarnisty Knorr - 3 ziarna
  • oliwa z oliwek - 100 mililitrów
  • woda - 1.5 litrów

Sposób przygotowania:

  1. Do garnka wlej około 1 ½ litra wody. Dodaj mięso wołowe i kurę. Gotuj około 30 minut.
  2. Zdejmij powstałą pianę i dodaj obrane i umyte warzywa, oraz ziele angielskie, pieprz w ziarenkach, liść laurowy oraz kostki Knorr. Gotuj około 20 minut
  3. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż chorizo pokrojone w plasterki i jamon serrano. Smaż mieszając. Jak będzie lekko zrumienione dodaj do zupy.
  4. Dodaj soczewicę i ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotuj około 20 minut, aż soczewica i ziemniaki będą miękkie. Zupę podawaj w głębokich miskach razem z mięsem i pieczywem.