|
Składniki | ||
soczewica (kolor dowolny) | 120 gramów | |
łodyga selera naciowego | 2 sztuki | |
bulion warzywny | 1 litr | |
cebula | 2 sztuki | |
por | 1 sztuka | |
tymianek do smaku | 1 szczypta | |
rozmaryn do smaku | 1 szczypta | |
ostra papryka do smaku | 1 szczypta | |
liść laurowy do smaku | 1 listek | |
świeża natka pietruszki | 4 łyżki | |
kromka chleba baltonowskiego | 4 sztuki |
Przygotowanie |
Krok 1 |
Soczewice ugotować, według przepisu na opakowaniu. |
Krok 2 |
Do ugotowanej soczewicy w garnku dodać bulion. Całość zagotować i dodać pokrojonego na drobne kawałki: selera, cebulę, pora i przyprawy. Całość gotować ok. 15 minut na małym ogniu. |
Krok 3 |
Chleb przyrumienić w tosterze (przygotować grzankę do zupy). Zupę na talerzu posypać natką pietruszki. |
Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz |