Zupa z soczewicy z selerem naciowym

1


Łatwe


35 min.


4 os.

Składniki
soczewica (kolor dowolny)120 gramów
łodyga selera naciowego2 sztuki
bulion warzywny1 litr
cebula2 sztuki
por1 sztuka
tymianek do smaku1 szczypta
rozmaryn do smaku1 szczypta
ostra papryka do smaku1 szczypta
liść laurowy do smaku1 listek
świeża natka pietruszki4 łyżki
kromka chleba baltonowskiego4 sztuki
Przygotowanie
Krok 1
Soczewice ugotować, według przepisu na opakowaniu.
Krok 2
Do ugotowanej soczewicy w garnku dodać bulion. Całość zagotować i dodać pokrojonego na drobne kawałki: selera, cebulę, pora i przyprawy. Całość gotować ok. 15 minut na małym ogniu.
Krok 3
Chleb przyrumienić w tosterze (przygotować grzankę do zupy). Zupę na talerzu posypać natką pietruszki.
Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-MiroszPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl