Zupa z soczewicy z selerem naciowym
  • 35 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • soczewica (kolor dowolny) - 120 gramów
  • łodyga selera naciowego - 2 sztuki
  • bulion warzywny - 1 litr
  • cebula - 2 sztuki
  • por - 1 sztuka
  • tymianek do smaku - 1 szczypta
  • rozmaryn do smaku - 1 szczypta
  • ostra papryka do smaku - 1 szczypta
  • liść laurowy do smaku - 1 listek
  • świeża natka pietruszki - 4 łyżki
  • kromka chleba baltonowskiego - 4 sztuki

Sposób przygotowania:

  1. Soczewice ugotować, według przepisu na opakowaniu.
  2. Do ugotowanej soczewicy w garnku dodać bulion. Całość zagotować i dodać pokrojonego na drobne kawałki: selera, cebulę, pora i przyprawy. Całość gotować ok. 15 minut na małym ogniu.
  3. Chleb przyrumienić w tosterze (przygotować grzankę do zupy). Zupę na talerzu posypać natką pietruszki.