| |||||||||
| Składniki | ||
| soczewica (kolor dowolny) | 120 gramów | |
| łodyga selera naciowego | 2 sztuki | |
| bulion warzywny | 1 litr | |
| cebula | 2 sztuki | |
| por | 1 sztuka | |
| tymianek do smaku | 1 szczypta | |
| rozmaryn do smaku | 1 szczypta | |
| ostra papryka do smaku | 1 szczypta | |
| liść laurowy do smaku | 1 listek | |
| świeża natka pietruszki | 4 łyżki | |
| kromka chleba baltonowskiego | 4 sztuki |
| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| Soczewice ugotować, według przepisu na opakowaniu. |
| Krok 2 |
| Do ugotowanej soczewicy w garnku dodać bulion. Całość zagotować i dodać pokrojonego na drobne kawałki: selera, cebulę, pora i przyprawy. Całość gotować ok. 15 minut na małym ogniu. |
| Krok 3 |
| Chleb przyrumienić w tosterze (przygotować grzankę do zupy). Zupę na talerzu posypać natką pietruszki. |
| Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz |