Zupa z soczewicy

34


Łatwe


60 min.


6 os.

Składniki
soczewica np. zielona1 szklanka
Rosół wołowy Knorr2 sztuki
marchew2 sztuki
pietruszka2 sztuki
cebula1 sztuka
seler0.5 sztuk
ząbek czosnku3 sztuki
sok z cytryny2 łyżki
posiekana natka pietruszki2 łyżki
pokruszony ser feta10 dekagramów
pieprz
woda2 litry
sól do smaku
Przygotowanie
Krok 1
Jarzyny oraz czosnek obierz i zetrzyj na tarce.
Krok 2
Zalej soczewicę ciepłą wodą na 30 minut.
Krok 3
Następnie ugotuj ją, by zmiękła, w 2 litrach wody z dodatkiem kostek Rosołu wołowego Knorr, jarzyn oraz czosnku.
Krok 4
Odłóż kilka łyżek ugotowanej soczewicy, a resztę zupy zmiksuj. Następnie dodaj odłożoną soczewicę i dokładnie wymieszaj.
Krok 5
Dopraw zupę sokiem z cytryny, pieprzem i solą (jeśli uznasz to za konieczne). Podawaj z posiekaną natką pietruszki oraz pokruszonym serem feta.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl