Zupa z soczewicy
  • 60 minut
  • 6 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • soczewica np. zielona - 1 szklanka
  • Rosół wołowy Knorr - 2 sztuki
  • marchew - 2 sztuki
  • pietruszka - 2 sztuki
  • cebula - 1 sztuka
  • seler - 0.5 sztuk
  • ząbek czosnku - 3 sztuki
  • sok z cytryny - 2 łyżki
  • posiekana natka pietruszki - 2 łyżki
  • pokruszony ser feta - 10 dekagramów
  • pieprz
  • woda - 2 litry
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Jarzyny oraz czosnek obierz i zetrzyj na tarce.
  2. Zalej soczewicę ciepłą wodą na 30 minut.
  3. Następnie ugotuj ją, by zmiękła, w 2 litrach wody z dodatkiem kostek Rosołu wołowego Knorr, jarzyn oraz czosnku.
  4. Odłóż kilka łyżek ugotowanej soczewicy, a resztę zupy zmiksuj. Następnie dodaj odłożoną soczewicę i dokładnie wymieszaj.
  5. Dopraw zupę sokiem z cytryny, pieprzem i solą (jeśli uznasz to za konieczne). Podawaj z posiekaną natką pietruszki oraz pokruszonym serem feta.