Zupa ze świeżych pomidorów
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • pomidory dojrzałe - 1 kilogram
  • papryka czerwona - 0.5 sztuk
  • cebula średnia - 1 sztuka
  • bazylia (może być suszona) - 1 łyżeczka
  • Bulion cielęcy Knorr - 2 sztuki

Sposób przygotowania:

  1. Pomidory (najlepiej z jak najmniejszą ilością pestek) obrać ze skórki (wcześniej najlepiej sparzyć wrzątkiem). Paprykę i cebulę pokroić w kostkę.
  2. 2 kostki bulionu cielęcego Knorr zagotować w 1-1,5 litra wody. Dodać pomidory pokrojone na ćwiartki oraz cebulę i paprykę. Gotować około 30 minut. Całość zmiksować i przyprawić bazylią. Gotować jeszcze 2-3 minuty.
  3. Podawać np. z ugotowanym ryżem.