Zupa zielona ze szczawiu i szpinaku

Składniki:

  • szczaw - 250 gramów
  • Rosół z kury z pietruszką i lubczykiem Knorr - 1 sztuka
  • szpinak - 500 gramów
  • ziemniaki - 4 sztuki
  • cebula - 1 sztuka
  • mąka - 2 łyżki
  • jajka - 3 sztuki
  • śmietana - 250 mililitrów
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 szczypta
  • Liść laurowy z Turcji Knorr - 2 sztuki
  • masło - 4 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ugotuj na twardo.
  2. Opłukany i przebrany szczaw uduś na łyżce masła, umyty i przebrany szpinak ugotuj w wodzie. Razem zmiel w maszynce lub zmiksuj.
  3. W dwóch litrach wody ugotuj ziemniaki pokrojone w kostkę. Jak będą pół miękkie dodaj liść laurowy, pieprz oraz kostkę Knorr.
  4. Na pozostałym maśle podsmaż posiekaną cebulkę. Jak nabierze rumianego koloru wsyp mąkę i zrób zasmażkę. Dodaj do zupy. Zagotuj.
  5. Do zupy wlej masę szczawiowo-szpinakową i gotuj jeszcze przez 10 minut. Podawaj z jajkiem ugotowanym na twardo i śmietaną.