Zupa ziemniaczana
  • 15 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • ziemniaki - 500 gramów
  • seler - 1 sztuka
  • por, tylko biała część - 1 sztuka
  • cebula - 1 sztuka
  • Bulion na włoszczyźnie Knorr - 1 sztuka
  • śmietana 18% - 50 mililitrów
  • biały pieprz - 1 szczypta
  • Gałka muszkatołowa z Indonezji Knorr - 1 szczypta
  • szczypiorek - 2 łyżki
  • oliwa z oliwek - 3 łyżki
  • kromka pieczywa tostowego - 8 sztuk

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki, selera i cebulę obierz, pokrój w kostkę ziemniaki, pora pokrój w plastry, cebulę posiekaj.
  2. W garnku usmaż warzywa, zalej około 800 ml wody, dodaj kostkę rosołową. Zupę gotuj około 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Zupę zmiksuj w kielichu blendera, zapraw śmietaną, dopraw do smaku pieprzem i gałką muszkatową.
  3. Chleb pokrój w kostkę, posiekaj szczypior. Chleb rozłóż na blasze z piekarnika. Grzanki opiecz na złoty kolor w nagrzanym do 180° C piekarniku.
  4. Zupę podawaj z grzankami, posypaną szczypiorem.