Zupa ziemniaczana z boczkiem, makaronem i pesto bazyliowym

0


Łatwe


45 min.


5 os.

Składniki
ziemniaki5 sztuk
cebula2 sztuki
boczek wędzony100 gramów
oliwa z oliwek1 łyżka
masło1 łyżka
mleko600 mililitrów
woda600 mililitrów
makaron muszelki1 szklanka
zielone pesto1 łyżka
Bulionetka drobiowa Knorr1 sztuka
Bulion warzywny Knorr1 sztuka
Przygotowanie
Krok 1
Obrane i umyte ziemniaki, boczek i cebulę kroimy w małą kostkę. Pietruszkę siekamy, przygotowujemy bulion: do wrzątku dodajemy bulionetkę, Bulion na włoszczyźnie Knorr, mieszamy.
Krok 2
W woku rozgrzewamy oliwę, dodajemy boczek, podsmażamy kilka minut, następnie dodajemy ziemniaki, cebulę i masło i smazymy ok 7 minut na mocnym ogniu.
Krok 3
Gotowe zalewamy bulionem i mlekiem i dusimy ok 10 minut, dodajemy makaron i gotujemy do miękkości makaronu. Na koniec dodajemy pesto i posiekaną pietruszkę.
Autor: Edyta ChojnowskaPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl