Zupa ziemniaczana z boczkiem, makaronem i pesto bazyliowym
  • 45 minut
  • 5 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • ziemniaki - 5 sztuk
  • cebula - 2 sztuki
  • boczek wędzony - 100 gramów
  • oliwa z oliwek - 1 łyżka
  • masło - 1 łyżka
  • mleko - 600 mililitrów
  • woda - 600 mililitrów
  • makaron muszelki - 1 szklanka
  • zielone pesto - 1 łyżka
  • Bulionetka drobiowa Knorr - 1 sztuka
  • Bulion na włoszczyźnie Knorr - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Obrane i umyte ziemniaki, boczek i cebulę kroimy w małą kostkę. Pietruszkę siekamy, przygotowujemy bulion: do wrzątku dodajemy bulionetkę, Bulion na włoszczyźnie Knorr, mieszamy.
  2. W woku rozgrzewamy oliwę, dodajemy boczek, podsmażamy kilka minut, następnie dodajemy ziemniaki, cebulę i masło i smazymy ok 7 minut na mocnym ogniu.
  3. Gotowe zalewamy bulionem i mlekiem i dusimy ok 10 minut, dodajemy makaron i gotujemy do miękkości makaronu. Na koniec dodajemy pesto i posiekaną pietruszkę.