Zupa ziemniaczana z boczkiem, pieczarkami i grzankami
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • ziemniaki - 300 gramów
  • Rosół z kury Knorr - 2 sztuki
  • por - 0.5 sztuk
  • cebula - 1 sztuka
  • pieczarki - 100 gramów
  • boczek wędzony w plastrach - 50 gramów
  • masło - 2 łyżki
  • śmietana 18% - 100 mililitrów
  • pieczywo tostowe, kromki - 4 sztuki
  • gałka muszkatałowa - 1 szczypta
  • Tymianek z Polski Knorr - 0.5 łyżeczek
  • woda - 1.5 litrów

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę oraz pora pokrój drobno i przesmaż w garnku na maśle, dodaj gałkę i tymianek. Ziemniaki pokrój w kostkę, dodaj do garnka i duś wszystko razem przez kilka minut.
  2. Żeby uzyskać aromatyczny, esencjonalny bulion do garnka wlej 1,5 l wody i dopraw kostkami rosołowymi. Zupę gotuj do momentu, gdy ziemniaki będą miękkie. Po tym czasie dodaj śmietanę, a następnie wszystko zmiksuj na gładki krem.
  3. Boczek pokrój na mniejsze kawałki i przesmaż na suchej, rozgrzanej patelni. Dodaj pokrojone w plastry pieczarki. Smaż chwilę razem, a następnie odsącz na papierowym ręczniku.
  4. Okrojone ze skóry pieczywo pokrój w równą kostkę i opiecz na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu.
  5. Gotową zupę nalej do talerzy. Wierzch zupy posyp boczkiem z pieczarkami oraz chrupiącymi grzankami.