Zupa ziemniaczana z boczkiem, pieczarkami i grzankami

85


Łatwe


45 min.


4 os.

Składniki
ziemniaki300 gramów
Rosół z kury Knorr2 sztuki
por0.5 sztuk
cebula1 sztuka
pieczarki100 gramów
boczek wędzony w plastrach50 gramów
masło2 łyżki
śmietana 18%100 mililitrów
pieczywo tostowe, kromki4 sztuki
gałka muszkatałowa1 szczypta
Tymianek z Polski Knorr0.5 łyżeczek
woda1.5 litrów
Przygotowanie
Krok 1
Cebulę oraz pora pokrój drobno i przesmaż w garnku na maśle, dodaj gałkę i tymianek. Ziemniaki pokrój w kostkę, dodaj do garnka i duś wszystko razem przez kilka minut.
Krok 2
Żeby uzyskać aromatyczny, esencjonalny bulion do garnka wlej 1,5 l wody i dopraw kostkami rosołowymi. Zupę gotuj do momentu, gdy ziemniaki będą miękkie. Po tym czasie dodaj śmietanę, a następnie wszystko zmiksuj na gładki krem.
Krok 3
Boczek pokrój na mniejsze kawałki i przesmaż na suchej, rozgrzanej patelni. Dodaj pokrojone w plastry pieczarki. Smaż chwilę razem, a następnie odsącz na papierowym ręczniku.
Krok 4
Okrojone ze skóry pieczywo pokrój w równą kostkę i opiecz na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu.
Krok 5
Gotową zupę nalej do talerzy. Wierzch zupy posyp boczkiem z pieczarkami oraz chrupiącymi grzankami.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl