Przygotowanie |
Krok 1 |
Cebulę oraz pora pokrój drobno i przesmaż w garnku na maśle, dodaj gałkę i tymianek. Ziemniaki pokrój w kostkę, dodaj do garnka i duś wszystko razem przez kilka minut.
|
Krok 2 |
Żeby uzyskać aromatyczny, esencjonalny bulion do garnka wlej 1,5 l wody i dopraw kostkami rosołowymi. Zupę gotuj do momentu, gdy ziemniaki będą miękkie. Po tym czasie dodaj śmietanę, a następnie wszystko zmiksuj na gładki krem.
|
Krok 3 |
Boczek pokrój na mniejsze kawałki i przesmaż na suchej, rozgrzanej patelni. Dodaj pokrojone w plastry pieczarki. Smaż chwilę razem, a następnie odsącz na papierowym ręczniku.
|
Krok 4 |
Okrojone ze skóry pieczywo pokrój w równą kostkę i opiecz na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu.
|
Krok 5 |
Gotową zupę nalej do talerzy. Wierzch zupy posyp boczkiem z pieczarkami oraz chrupiącymi grzankami.
|