Żur, czyli barszcz owsiany

4


Łatwe


30 min.


6 os.

Składniki
mąka owsiana1 sztuka
woda letnia1000 mililitrów
chleb żytni, czerstwy1 sztuka
Przygotowanie
Krok 1
Garnek do żuru (kamienny lub gliniany) ma być wymyty i wyparzony.
Krok 2
Mąkę owsianą wsyp do garnka, wlej litr letniej wody przegotowanej, zamieszaj sterylizowaną łyżką i włóż rozdrobioną kromkę żytniego chleba razowego (najlepiej pieczonego na kwasie).
Krok 3
Garnek przykryj płótnem, zabezpiecz i umieść go w ciepłym miejscu w temp. 30 stopni C - ustawiwszy pochyło (z jednej strony coś podłóż).
Krok 4
W ciągu trzech dni barszcz powinien już ukisnąć; można to poznać po miłym zapachu i smacznym kwasku.
Krok 5
Żur do użytku przecedź, odkładając ości (z owsa) na czysty talerz (sterylizowany).
Krok 6
Na nowy barszcz użyj tylko połowę pozostałych ości, jako zaczynu, dodaj 1/2 litra owsianej mąki i postępopuj jak wyżej.
Krok 7
Taki żur na ościach kwaśnieje już w pierwszej dobie.
Krok 8
Od czasu do czasu robi się żur ze świeżej mąki, wedle przepisu wyżej podanego, bo często powtarzany ze starych ości może się zepsuć.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl