Żur, czyli barszcz owsiany
  • 30 minut
  • 6 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • mąka owsiana - 1 sztuka
  • woda letnia - 1000 mililitrów
  • chleb żytni, czerstwy - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Garnek do żuru (kamienny lub gliniany) ma być wymyty i wyparzony.
  2. Mąkę owsianą wsyp do garnka, wlej litr letniej wody przegotowanej, zamieszaj sterylizowaną łyżką i włóż rozdrobioną kromkę żytniego chleba razowego (najlepiej pieczonego na kwasie).
  3. Garnek przykryj płótnem, zabezpiecz i umieść go w ciepłym miejscu w temp. 30 stopni C - ustawiwszy pochyło (z jednej strony coś podłóż).
  4. W ciągu trzech dni barszcz powinien już ukisnąć; można to poznać po miłym zapachu i smacznym kwasku.
  5. Żur do użytku przecedź, odkładając ości (z owsa) na czysty talerz (sterylizowany).
  6. Na nowy barszcz użyj tylko połowę pozostałych ości, jako zaczynu, dodaj 1/2 litra owsianej mąki i postępopuj jak wyżej.
  7. Taki żur na ościach kwaśnieje już w pierwszej dobie.
  8. Od czasu do czasu robi się żur ze świeżej mąki, wedle przepisu wyżej podanego, bo często powtarzany ze starych ości może się zepsuć.