Przygotowanie |
Krok 1 |
Garnek do żuru (kamienny lub gliniany) ma być wymyty i wyparzony.
|
Krok 2 |
Mąkę owsianą wsyp do garnka, wlej litr letniej wody przegotowanej, zamieszaj sterylizowaną łyżką i włóż rozdrobioną kromkę żytniego chleba razowego (najlepiej pieczonego na kwasie).
|
Krok 3 |
Garnek przykryj płótnem, zabezpiecz i umieść go w ciepłym miejscu w temp. 30 stopni C - ustawiwszy pochyło (z jednej strony coś podłóż).
|
Krok 4 |
W ciągu trzech dni barszcz powinien już ukisnąć; można to poznać po miłym zapachu i smacznym kwasku.
|
Krok 5 |
Żur do użytku przecedź, odkładając ości (z owsa) na czysty talerz (sterylizowany).
|
Krok 6 |
Na nowy barszcz użyj tylko połowę pozostałych ości, jako zaczynu, dodaj 1/2 litra owsianej mąki i postępopuj jak wyżej.
|
Krok 7 |
Taki żur na ościach kwaśnieje już w pierwszej dobie.
|
Krok 8 |
Od czasu do czasu robi się żur ze świeżej mąki, wedle przepisu wyżej podanego, bo często powtarzany ze starych ości może się zepsuć. |