Żur polski

1


Średnie


90 min.


4 os.

Składniki
ząbek czosnku7 sztuk
ziele angielskie3 ziarna
liść laurowy3 sztuki
biała kiełbasa20 dekagramów
wędzony boczek15 dekagramów
pieprz1 szczypta
śmietana0.75 szklanek
mąka pszenna1 łyżka
sól1 szczypta
mąka4 łyżki
włoszczyzna1 pęczek
kromka wiejskiego chleba 2 sztuki
Przygotowanie
Krok 1
Z mąki żytniej, chleba, połowy posiekanego czosnku i niewielkiej ilości ciepłej wody zrób zakwas.
Krok 2
Wymieszaj i odstaw na 2 - 3 dni.
Krok 3
Boczek i warzywa ugotuj z listkiem laurowym i zielem angielskim.
Krok 4
Dodaj 0,3 zakwasu, dopraw utartym czosnkiem z solą.
Krok 5
Żur zagęść śmietaną i mąką.
Krok 6
Kiełbasę pokrój w talarki i dodaj do zupy. Gotuj jeszcze przez 10 minut.
Autor: pasibrzuchPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl