|
Składniki | ||
ząbek czosnku | 7 sztuk | |
ziele angielskie | 3 ziarna | |
liść laurowy | 3 sztuki | |
biała kiełbasa | 20 dekagramów | |
wędzony boczek | 15 dekagramów | |
pieprz | 1 szczypta | |
śmietana | 0.75 szklanek | |
mąka pszenna | 1 łyżka | |
sól | 1 szczypta | |
mąka | 4 łyżki | |
włoszczyzna | 1 pęczek | |
kromka wiejskiego chleba | 2 sztuki |
Przygotowanie |
Krok 1 |
Z mąki żytniej, chleba, połowy posiekanego czosnku i niewielkiej ilości ciepłej wody zrób zakwas. |
Krok 2 |
Wymieszaj i odstaw na 2 - 3 dni. |
Krok 3 |
Boczek i warzywa ugotuj z listkiem laurowym i zielem angielskim. |
Krok 4 |
Dodaj 0,3 zakwasu, dopraw utartym czosnkiem z solą. |
Krok 5 |
Żur zagęść śmietaną i mąką. |
Krok 6 |
Kiełbasę pokrój w talarki i dodaj do zupy. Gotuj jeszcze przez 10 minut. |
Autor: pasibrzuch |