Żur polski

Składniki:

  • ząbek czosnku - 7 sztuk
  • ziele angielskie - 3 ziarna
  • liść laurowy - 3 sztuki
  • biała kiełbasa - 20 dekagramów
  • wędzony boczek - 15 dekagramów
  • pieprz - 1 szczypta
  • śmietana - 0.75 szklanek
  • mąka pszenna - 1 łyżka
  • sól - 1 szczypta
  • mąka - 4 łyżki
  • włoszczyzna - 1 pęczek
  • kromka wiejskiego chleba - 2 sztuki

Sposób przygotowania:

  1. Z mąki żytniej, chleba, połowy posiekanego czosnku i niewielkiej ilości ciepłej wody zrób zakwas.
  2. Wymieszaj i odstaw na 2 - 3 dni.
  3. Boczek i warzywa ugotuj z listkiem laurowym i zielem angielskim.
  4. Dodaj 0,3 zakwasu, dopraw utartym czosnkiem z solą.
  5. Żur zagęść śmietaną i mąką.
  6. Kiełbasę pokrój w talarki i dodaj do zupy. Gotuj jeszcze przez 10 minut.