| |||||||||
| Składniki | ||
| ząbek czosnku | 7 sztuk | |
| ziele angielskie | 3 ziarna | |
| liść laurowy | 3 sztuki | |
| biała kiełbasa | 20 dekagramów | |
| wędzony boczek | 15 dekagramów | |
| pieprz | 1 szczypta | |
| śmietana | 0.75 szklanek | |
| mąka pszenna | 1 łyżka | |
| sól | 1 szczypta | |
| mąka | 4 łyżki | |
| włoszczyzna | 1 pęczek | |
| kromka wiejskiego chleba | 2 sztuki |
| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| Z mąki żytniej, chleba, połowy posiekanego czosnku i niewielkiej ilości ciepłej wody zrób zakwas. |
| Krok 2 |
| Wymieszaj i odstaw na 2 - 3 dni. |
| Krok 3 |
| Boczek i warzywa ugotuj z listkiem laurowym i zielem angielskim. |
| Krok 4 |
| Dodaj 0,3 zakwasu, dopraw utartym czosnkiem z solą. |
| Krok 5 |
| Żur zagęść śmietaną i mąką. |
| Krok 6 |
| Kiełbasę pokrój w talarki i dodaj do zupy. Gotuj jeszcze przez 10 minut. |
| Autor: pasibrzuch |