Żur śląski na modłę myśliwską z jałowcem i orzechami
  • 90 minut
  • 6 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • mięso z dzika lub mięsa wieprzowe - 0.5 kilogramów
  • Żurek Śląski Knorr
  • wędzony boczek - 300 gramów
  • marchew - 1 sztuka
  • por - 0.5 sztuk
  • seler - 0.5 sztuk
  • średniej wielkości cebula - 2 sztuki
  • kurki - 300 gramów
  • ząbek czosnku - 3 sztuki
  • Kminek z Polski Knorr - 0.5 łyżek
  • Liść laurowy z Turcji Knorr - 3 sztuki
  • Ziele angielskie z Meksyku Knorr - 5 ziaren
  • Pieprz czarny z Wietnamu ziarnisty Knorr - 5 ziaren
  • jałowiec - 5 ziaren
  • Majeranek z krajów śródziemnomorskich Knorr - 2 łyżki
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 szczypta
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Mięso pokrój w centymetrowej grubości kostkę. Boczek oraz cebulę skrój w drobną kostkę, a kurki umyj i przekrój na pół. Wszystko razem podsmaż w garnku.
  2. Warzywa obierz i dołóż do mięsa. Całość zalej około 1,5 litra zimnej wody i doprowadź do wrzenia.
  3. Zbierz powstałą pianę, dodaj przyprawy (ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, czosnek, jałowiec i kminek).
  4. Żurek śląski Knorr przesyp z torebki do miski i rozprowadź niewielką ilością wywaru. Połącz z gotującą się zupą, ciągle mieszając - tak, aby nie powstały grudki.
  5. Wywar gotuj powoli przez około 2 godziny. Następnie usuń duże kawałki warzyw.
  6. Zupę dopraw pieprzem, majerankiem i jeśli zachodzi taka potrzeba - odrobiną soli do smaku.