Żur z kiszonych rydzów
  • 45 minut
  • 6 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • ziemniaki - 250 gramów
  • boczek
  • Rosół z kury Knorr - 2 sztuki
  • kiszone rydze - 600 gramów
  • gęsta, kwaśna śmietana - 4 łyżki
  • mąka pszenna - 1 łyżka
  • pęczek koperku - 1 sztuka
  • woda - 1 litr

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki pokrój w kostkę, gotuj w osolonym wrzątku do momentu, gdy zmiękną, po czym odcedź.
  2. Kostki Rosołu z kury Knorr rozpuść w 1 litrze wody, dodaj ziemniaki.
  3. Boczek pokrój w kostkę. Kiedy ziemniaki staną się miękkie, dodaj go do zupy.
  4. Kiszone rydze i cebulę od rydzów pokrój w kostkę i dodaj do wywaru.
  5. Wywar zagęść mieszaniną mąki i kwaśnej, gęstej śmietany.
  6. Wylej zupę na talerze i posyp siekanym koperkiem. Na koniec dopraw do smaku, jeśli uznasz to za konieczne.