|
Składniki | ||
woda | 0.5 litrów | |
suszone grzyby | 50 gramów | |
Żurek szlachetny z chrzanem Knorr | 1 opakowanie | |
jajko | 1 sztuka | |
posiekany ząbek czosnku | 1 sztuka | |
włoszczyzna | 200 gramów | |
kasza jęczmienna | 2 łyżki | |
oliwa extra vergine | 2 łyżki | |
mielone mięso drobiowe | 250 gramów |
Przygotowanie |
Krok 1 |
Namaczamy suszone grzyby w gorącej wodzie. Odcedzamy i drobno siekamy. Mięso łączymy z jajkiem, posiekanym czosnkiem i łyżką bułki tartej. Doprawiamy do smaku szczyptą soli i pieprzu, dodajemy posiekane grzyby. Rękoma maczanymi w zimnej wodzie formujemy 6 niedużych pulpecików. Obtaczamy je w tartej bułce i obsmażamy na patelni na złoty kolor z każdej strony. Zagotowujemy wodę z pokrojonymi w słupki warzywami i wsypaną kaszą. Gotujemy aż warzywa zmiękną. |
Krok 2 |
Następnie dodajemy pulpeciki i zawartość torebki Żurek. Gotujemy przez 5 minut i mieszamy. Gotową zupę podajemy z kulkami mięsnymi nadzianymi na długą wykałaczkę. |
Autor: sylkach |