| |||||||||
| Składniki | ||
| woda | 0.5 litrów | |
| suszone grzyby | 50 gramów | |
| Żurek szlachetny z chrzanem Knorr | 1 opakowanie | |
| jajko | 1 sztuka | |
| posiekany ząbek czosnku | 1 sztuka | |
| włoszczyzna | 200 gramów | |
| kasza jęczmienna | 2 łyżki | |
| oliwa extra vergine | 2 łyżki | |
| mielone mięso drobiowe | 250 gramów |
| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| Namaczamy suszone grzyby w gorącej wodzie. Odcedzamy i drobno siekamy. Mięso łączymy z jajkiem, posiekanym czosnkiem i łyżką bułki tartej. Doprawiamy do smaku szczyptą soli i pieprzu, dodajemy posiekane grzyby. Rękoma maczanymi w zimnej wodzie formujemy 6 niedużych pulpecików. Obtaczamy je w tartej bułce i obsmażamy na patelni na złoty kolor z każdej strony. Zagotowujemy wodę z pokrojonymi w słupki warzywami i wsypaną kaszą. Gotujemy aż warzywa zmiękną. |
| Krok 2 |
| Następnie dodajemy pulpeciki i zawartość torebki Żurek. Gotujemy przez 5 minut i mieszamy. Gotową zupę podajemy z kulkami mięsnymi nadzianymi na długą wykałaczkę. |
| Autor: sylkach |