Żurek z pulpecikami

3


Łatwe


60 min.


3 os.

Składniki
woda0.5 litrów
suszone grzyby50 gramów
Żurek szlachetny z chrzanem Knorr1 opakowanie
jajko1 sztuka
posiekany ząbek czosnku1 sztuka
włoszczyzna200 gramów
kasza jęczmienna2 łyżki
oliwa extra vergine2 łyżki
mielone mięso drobiowe 250 gramów
Przygotowanie
Krok 1
Namaczamy suszone grzyby w gorącej wodzie. Odcedzamy i drobno siekamy. Mięso łączymy z jajkiem, posiekanym czosnkiem i łyżką bułki tartej. Doprawiamy do smaku szczyptą soli i pieprzu, dodajemy posiekane grzyby. Rękoma maczanymi w zimnej wodzie formujemy 6 niedużych pulpecików. Obtaczamy je w tartej bułce i obsmażamy na patelni na złoty kolor z każdej strony. Zagotowujemy wodę z pokrojonymi w słupki warzywami i wsypaną kaszą. Gotujemy aż warzywa zmiękną.
Krok 2
Następnie dodajemy pulpeciki i zawartość torebki Żurek. Gotujemy przez 5 minut i mieszamy. Gotową zupę podajemy z kulkami mięsnymi nadzianymi na długą wykałaczkę.
Autor: sylkachPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl