Żurek z pulpecikami
  • 60 minut
  • 3 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • mielone mięso drobiowe - 250 gramów
  • jajko - 1 sztuka
  • Żurek szlachetny z chrzanem Knorr - 1 opakowanie
  • włoszczyzna - 200 gramów
  • suszone grzyby - 50 gramów
  • posiekany ząbek czosnku - 1 sztuka
  • woda - 0.5 litrów
  • oliwa extra vergine - 2 łyżki
  • kasza jęczmienna - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Namaczamy suszone grzyby w gorącej wodzie. Odcedzamy i drobno siekamy. Mięso łączymy z jajkiem, posiekanym czosnkiem i łyżką bułki tartej. Doprawiamy do smaku szczyptą soli i pieprzu, dodajemy posiekane grzyby. Rękoma maczanymi w zimnej wodzie formujemy 6 niedużych pulpecików. Obtaczamy je w tartej bułce i obsmażamy na patelni na złoty kolor z każdej strony. Zagotowujemy wodę z pokrojonymi w słupki warzywami i wsypaną kaszą. Gotujemy aż warzywa zmiękną.
  2. Następnie dodajemy pulpeciki i zawartość torebki Żurek. Gotujemy przez 5 minut i mieszamy. Gotową zupę podajemy z kulkami mięsnymi nadzianymi na długą wykałaczkę.