Żurek z pulpetami

18


Łatwe


90 min.


6 os.

Składniki
mięso mielone wieprzowe0.5 kilogramów
Żurek Ulubione Smaki Knorr1 opakowanie
marchew1 sztuka
por0.5 sztuk
seler0.5 sztuk
średniej wielkości cebula1 sztuka
suszone grzyby4 sztuki
chrzan1 łyżka
ząbek czosnku2 sztuki
kminek0.5 łyżek
majeranek2 łyżki
liść laurowy3 sztuki
ziele angielskie4 ziarna
pieprz czarny mielony1 szczypta
sól1 szczypta
Przygotowanie
Krok 1
Warzywa obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Zalej je około 1, 5 l zimnej wody i doprowadź do wrzenia.
Krok 2
Zbierz powstałą pianę i dodaj przyprawy (ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, suszone grzyby, kminek, ząbki czosnku). Wywar gotuj powoli przez około godzinę. Następnie usuń warzywa.
Krok 3
Mięso mielone dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Następnie uformuj małe kulki i wrzucaj na gotujący się wywar.
Krok 4
Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Dodaj je do gotującej się zupy i gotuj, do momentu, gdy staną się miękkie (około 30 minut). Żurek Knorr przesyp z torebki do miski i rozprowadź niewielką ilością wywaru. Połącz z gotującą się zupą, ciągle mieszając - tak, aby nie powstały grudki.
Krok 5
Zupę dopraw pieprzem, majerankiem, chrzanem i (jeśli zachodzi taka potrzeba) odrobiną soli do smaku.
Autor: Piotr MurawskiPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl