Żurek z pulpetami

14


Łatwe


90 min.


6 os.

Składniki
mięso mielone wieprzowe0.5 kilogramów
Żurek Śląski Knorr1 opakowanie
marchew1 sztuka
por0.5 sztuk
seler0.5 sztuk
średniej wielkości cebula1 sztuka
suszone grzyby4 sztuki
chrzan1 łyżka
ząbek czosnku2 sztuki
Kminek z Polski Knorr0.5 łyżek
Majeranek z krajów śródziemnomorskich Knorr2 łyżki
Liść laurowy z Turcji Knorr3 sztuki
Ziele angielskie z Meksyku Knorr4 ziarna
Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr1 szczypta
sól1 szczypta
Przygotowanie
Krok 1
Warzywa obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Zalej je około 1, 5 l zimnej wody i doprowadź do wrzenia.
Krok 2
Zbierz powstałą pianę i dodaj przyprawy (ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, suszone grzyby, kminek, ząbki czosnku). Wywar gotuj powoli przez około godzinę. Następnie usuń warzywa.
Krok 3
Mięso mielone dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Następnie uformuj małe kulki i wrzucaj na gotujący się wywar.
Krok 4
Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Dodaj je do gotującej się zupy i gotuj, do momentu, gdy staną się miękkie (około 30 minut).
Krok 5
Żurek śląski Knorr przesyp z torebki do miski i rozprowadź niewielką ilością wywaru. Połącz z gotującą się zupą, ciągle mieszając - tak, aby nie powstały grudki.
Krok 6
Zupę dopraw pieprzem, majerankiem, chrzanem i (jeśli zachodzi taka potrzeba) odrobiną soli do smaku.
Autor: Piotr MurawskiPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl